vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Priča o božićnoj čestitci

Metković, 7.12.2014. - Čestitate li još uvijek Božić i Novu godinu, pomno birajući prigodne čestitke koje ćete poslati rodbini i prijateljima ili ste podlegli utjecaju novih tehnologija koje su čestitanju oduzele svu draž što ga je imalo obiteljsko okupljanje oko stola i, što je moguće ljepšim rukopisom, ispisivanje dobrih želja u kojima je prednjačila sreća, blagostanje i dobro zdravlje?
    Najvjerojatnije ne jer smo olako prihvatili blagodati elektronske pošte, SMS-a, a u najnovije vrijeme društvenih mreža. Tko zna što nam nakon toga slijedi? Sigurno je da će neka nova tehnologija čestitanje učiniti još bržim i jednostavnijim, ali i bezličnijim, gotovo banalnim.

 

Piše: Dora Bilan

Foto: Marin Veraja

 

   Želeći mladima približiti draž čestitanja putem klasičnih čestitaka, prof. engleskoga jezika Goranka Ivanković, uz veliku volju i želju svojih učenika Srednje škole Metković i u suradnji s udrugama Prijatelj, Leptirići i Prijatelji Maloga Isusa, Otac Ante Gabrić te DV Leut, OŠ S. Radića, Gimnazijom Metković i Domom za starije i nemoćne Metković, je osmislila Priču o božićnoj čestitci  (The story of Christmas Card) – Vjenčić dobrote. Učenici su se oduševljeno prihvatili prikupljanja starih čestitaka te izrade vremenske lente na kojoj je prikazan razvoj tih šarenih kartolina koje su u početku bile mala umjetnička remek-djela puna duha i topline.

   Ipak, novo je vrijeme donijelo i nešto dobro. Nove tehnologije omogućuju nam da jednostavno izradimo svoje vlastite, unikatne čestitke. To rade članovi spomenutih udruga i školska djeca, a to možemo učiniti doma i mi sami te tako dragoj osobi pokazati da zaista na nju mislimo mi, a ne neki softver u čijoj se bazi nalazi njezin broj mobitela ili adresa elektronske pošte.

    Projekt The story of Christmas Card u petak je u Gradskoj knjižnici Metković prikazan javnosti i na tome se događaju okupio velik broj građana. Izloženi su panoi s čestitkama i vremenska lenta, a prigodan božićni glazbeno-scenski program izveli su učenici Srednje škole Metković i članovi Zbora župe sv. Ilije. Oni su otpjevali nekoliko božićnih pjesama te u interakciji s posjetiteljima „živom čestitkom“ čestitali Božić na sedam stranih jezika. Pjesme duhovne tematike Andrije Magzana čitale su članice UOSI Prijatelj Iva Babić i Ivka Vukša.

 

Povijest božićnih čestitaka

    Sve je započeo Englez Henry Cole kada je 1843. godine u svijet poslao prvu ručno crtanu čestitku koja je prikazivala obiteljsku scenu Božića i ljubavi i bila popraćena tekstom: Sretan Božić i Nova godina. No, čestitke kakve danas poznajemo stigle su tek u šezdesetim godinama XIX. st. U početku su to bile jednostavne kartice s pozdravima, no zbog sve većega zanimanja postajale su veće i raskošnije. Do 1880. popularnost božićnih čestitaka potaknula brojne umjetnike toga vremena da svojim radovima uljepšaju božićne čestitke i tako zagriju srca primatelja.