vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Na predstavljanju svoje knjige fra Mario podsjetio na stare dane

Metković, 13.12.2014. - Preksinoć je fra Mario Jurišić, župnik u Sv. Ilije od 1969. do 1974., u Galeriji GKS-a Metković imao susret sa svojim bivšim župljanima. Povod je bio predstavljanje njegove knjige Verba volant, scripta manent.
    Pred punim auditorijem na fra Marijev se rad i djelovanje u Metkoviću uime organizatora Udruge Narenta osvrnuo Nikola Nogolica, koji je istaknuo pokretanje župnoga lista Iskra, što ga je fra Mario uređivao gotovo pet godina i tako oteo zaboravu mnoge detalje iz povijesti našega grada.
    Fra Mario se, također prisjetio dana provedenih u Metkoviću te kako se s ondašnjim vlastima borio da na Veliki petak dopuste procesiju kroz grad – jer Metkovcima su važne tri stvari: procesija na Veliki Petak, pučka fešta na Sv. Iliju i maškare – govorio je vlastodršcima. Sjetio se kako su mu 1972., u vrijeme velikih boginja u Jugoslaviji, govorili da zatvori crkvu – hoću, ali vi zatvorite kino, gostione, igrališta… – spremno je odgovorio.
    U nastavku je obrazložio zašto je važno pisati, tj. zapisivati događaje. Riječi lete, a zapisano ostaje. Time što je netko davno u kamenu zapisao kako kralj Zvonimir daruje zemlju benediktinskom samostanu na Krku ne samo smo dobili Bašćansku ploču, nego smo dobili i potvrdu da je Zvonimir bio hrvatski kralj. Isto tako, netko je u kamen uklesao ime kneza Trpimira pa je u Rižinicama kraj Solina pronađen ulomak te kamene grede. Da to nije bilo zapisano tko zna bismo li danas znali o tome.
    Bilo riječi i o davanju imena djeci te o natpisima na našim grobljima. – Nije samo važno da je nešto zapisano, nego i što piše. Ne može na grobu pisati Vječna kuća, to nije u skladu s našim vjerovanjem. Često potkrjepljujući svoje izlaganje duhovitim primjerima fra Mario je podsjetio na stare dane i pokazao zašto je bio omiljen među župljanima. Još uvijek pun duha i energije te iskustva u radu s ljudima, fra Marijo je tijekom svojih župnikovanja doživio i zapisao bezbroj smiješnih situacija pa je najavio svoju novu knjigu koja će nasmijati mnoge – jer smijeh je i Bogu drag – rekao je.
    Na kraju predstavljanja knjige okupljenima je na dolasku zahvalio predsjednik Udruge Narenta Marko Kravar.