vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

Kako je Facebook ukrao Božić

Metković, 18.12.2014. - Badnja je večer, no u obitelji u kojoj žive tri naraštaja nema onoga poznatog predbožićnog ozračja. Mladi bulje u svoje pametne telefone, otac očekuje e-mail s viješću da je njegov novi „biznis“ uspio, majka je još na poslu (radi dvije smjene), a djecu je zamolila da malo počiste i okite jelu, što oni, naravno zaborave.
    U goste im je došla i tetka koja je u bijelome svijetu svoj metkovski naglasak zamijenila „civiliziranijim“. Da je Božić na vratima podsjeća tek neokićena jela u kutu.
    Tek kada nestane struje (nisu je platili) obitelj se okuplja uz šterike, djed se sjeti da zna svirati gitaru pa počinju božićne pjesme uz koje mladi okite jelu. No, božićna atmosfera biva naglo prekinuta dolaskom struje, za koju je račun podmirila tetka, i svatko se ponovno vraća svome ekranu.
    Sinoćnjom premijernom izvedbom predstave Kako je Facebook ukrao Božić u metkovskom GKS-u glumci amateri Kulturno-amaterskog kazališta Župa sv. Nikole pokušali su ukazati na ispraznost suvremenih sredstava komunikacije te podsjetiti kako se nekada moglo živjeti bez njih.
    Scenarij je prema predlošku Martine Manenice doradio Branko Medak, koji je ujedno i režiser te tumači ulogu babe. Uz njega su glumili još Tihomir Bandur, Marino Jerković, Iva Jerkić, Andea Talajić, Marina Bebić, Ante Marević. Za tonske efekte bila je zadužena Josipa Medak, a Vida Bandur je bila inspicijent.
    Nakon premijere u GKS-u sljedeća će izvedba predstave biti u crkvi sv. Nikole u nedjelju, 21. prosinca u 19 sati.