vijesti www.metkovic.hr

 Reagiranje

Zašto ne stignemo baš sve objaviti

Metković, 8.1.2015. - Prije koji dan jedna je ugledna metkovska liječnica na svome FB profilu iskazala svoje razočaranje radom lokalnih medija napisavši da se njezino „razočaranje prvenstveno odnosi na naš stariji portal koji je plaćen od strane grada“. Razlog je neobjavljivanje vijesti da se u našemu Rodilištu rodila prva beba rođena u našoj županiji u ovoj godini.
    Priznajem da je i meni žao što vijest nisam objavio, a nisam iz više razloga. Prvi je što mi vijest nitko iz Rodilišta nije javio. Rad portala metkovic.hr počiva uglavnom na jednome čovjeku i velik dio objavljenih vijesti posljedica su poziva organizatora događanja ili njihove obavijesti da se što dogodilo. Da nije tako, vijesti bi bilo puno manje jer metkovic.hr nema zaposlene novinare, fotografe, urednike i sl. koji bi mogli 365 dana u godini 24 sata dnevno pratiti sve što se događa. Stoga zahvaljujem svima koji nas obavijeste o nekomu događaju ili pošalju fotografije pa i sam tekst. Budući da moj posao nije samo uređivanje portala metkovic.hr, dogodi se da zbog drugih obveza u matičnoj kući (GKS Metković) ni ja, a ni kolegica Ivana Ilić (koja sve manje surađuje na portalu, a sve više radi druge poslove), ne možemo popratiti neki događaj pa o tome na portalu ne bude vijesti.
    Drugi je razlog što su djelatnici GKS-a nakon zahtjevnih Prosinačkih svečanosti od 30. prosinca 2014. do 14. siječnja 2015. na kolektivnom godišnjem odmoru. To je tako jer funkcioniramo kao tim pa se nastoji barem dio odmora timski iskoristiti. To se odnosi i na mene, premda sam i tijekom svojega odmora pokušavao portal ostaviti živim. Evo, s „odmora“ upravo pišem sedamnaestu vijest.
    U doktoričinoj reakciji ne vidim ništa loše i znam da tako mnogi misle jer gledaju samo pojedinačne slučajeve. Stoga sam iz baze vijesti (premda je objava vijesti samo dio poslova oko održavanja portala) izvukao statistiku za 2014. godinu, koja pokazuje da je objavljeno gotovo 1300 vijesti (popraćenih s gotovo 5000 fotografija), da su se vijesti objavljivale tijekom 353 dana, a od toga 110 dana otpada na neradne dane vikenda, praznika i blagdana. Tu su još i mnoge reportaže koje su zahtijevale dosta vremena za praćenje događaja i njihovu kasniju objavu. Naravno, tu su i gotovo svakodnevne najave raznih događanja putem plakata na lijevoj i desnoj strani portala.
    Stoga doktorici (i svima drugima) postavljam retoričko pitanje: „Može li roditelj u njezinu ordinaciju donijeti dijete 353 dana godišnje, a da su od toga 110 dana subote i nedjelje, blagdani i praznici, te izvan radnoga vremena i kada je na godišnjemu?“

Ivica Puljan

Učestalost vijesti po mjesecima i danima. Broj vijesti za pojedini dan možete očitati postavljanjem miša na graf. Crveno su dani vikenda, praznika i blagdana.

1.  
60
2.  
94
3.  
122
4.  
115
5.  
162
6.  
114
7.  
95
8.  
80
9.  
85
10.  
114
11.  
109
12.  
146

odrađeno ukupno:
dana s vijestima - 353
od toga dana vikendom, praznikom i blagdanom - 110