vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Glušci odsječeni od svijeta

Metković, 22.1.2015. - Iznimno visok vodostaj u lateralnom kanalu što od ruba Metkovića vodi u Kuti, velike oborinske vode s okolnih brda te brojni izvori koji su proradili zbog velikih oborina poplavili su polje Pologušu i dio ceste koja vodi ka Glušcima te to selo odsjekli od svijeta.
    Gluščanima pomažu metkovski profesionalni i dobrovoljni vatrogasci koji im čamcem dostavljaju osnovne namirnice, a prema nalogu načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje Nikole Grmoje na raspolaganje im je stavljena i kombinirka metkovskoga Vodovoda (Metković d.o.o.) kojom se dovozi pijesak za punjenje vreća. Naime, sinoć je u samim Glušcima voda toliko narasla da je ugrozila kuću obitelji Cuparić pa su vatrogasci oko kuće napravili zečji nasip.
    Položaj Glušaca je takav da im je u zaleđu Popovo polje, a okruženi su brdima s kojih se oborinske vode slijevaju prema polju Pologoša iz kojega voda otječe u lateralni kanal. Budući da je sinoć vodostaj u kanalu bio čak 243 cm, a proradili su i izvori iz Popova polja, voda nije imala kamo nego uvis. Tako je osim ceste ka Glušcima bila poplavljena i prometnica između Dubravice i Bijeloga Vira.
– Već smo u nekoliko navrata molili i Župana i Županijske ceste da reagiraju glede problema ceste koja vodi do sela Glušci, ali uza sva obećanja do danas ništa nije poduzeto. Grad Metković sa svojim službama JVP, DVD, Komunalno ulaže maksimalne napore kako bi se pomoglo koliko je moguće, no bez kvalitetne intervencije županijskih cesta ovo je samo spašavanje onoga sto se spasiti da. Zahvaljujući vatrogascima iz DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe stanovništvu Glušaca i dalje stojimo na usluzi prevozeći ih čamcem po kruh, djecu do škole, potrebite do bolnice i tako ćemo i nastaviti u skladu sa svojim mogućnostima sve dok se voda ne povuče – izjavila je zamjenica gradonačelnika Petrova Katarina Ujdur.
    Dok ovo pišemo (20 sati) voda u lateralnom kanalu opala je dvadesetak centimetara u odnosu na sinoć pa se očekuje polagano opadanje razine vode i na predjelu Pologoša.