vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

'Pauci' i 'Kune' na Maslenici nakon 22 godine

Metković, 22.1.2015. - Veterani IV. gardijske brigade DNŽ sudjelovali su na obilježavanju 22. obljetnice početka jedne od najuspješnijih osloboditeljskih operacija – vojno-redarstvene akcije Maslenica. Suborci iz cijele Dalmacije okupili su se u Kašiću gdje su uz spomen-križ (napravljen od slavonskoga hrasta) poginulim pripadnicima III. gardijske brigade (22 poginula u samo jednoj zasjedi) brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće – piše Branko Markota.
   Slijedilo je polaganje vijenaca pred spomen-obilježjem poginulim pripadnicima IV. gardijske brigade pokraj Zelenoga hrasta uz Jadransku magistralu, nakon čega su svi sudjelovali na svetoj misi u crkvi Marije zaštitnice kršćana u Paljuvu koja se nalazi na nekadašnjoj prvoj crti bojišta. U Paljuvu su kraj spomenika zapalili svijeće poginulim suborcima Krvavčaninu Mariju Nikoliću i Mariju Glavoti. Nakon toga u Novigradu se nastavilo druženje veterana III. i IV. gardijske brigade.
   Da se podsjetimo, tijekom agresije na Hrvatsku krajem 1991. godine neprijatelj je srušio stari Maslenički most i time prekinuo cestovnu komunikaciju Dalmacije sakontinentalnom Hrvatskom koja se potom odvijala otokom Pagom i trajekatom Prizna-Žigljen. U samo 72 sata postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile su 92 četvorna kilometra hrvatskoga teritorija i, odbacivši neprijatelja iz zadarskoga predgrađa, oslobodile zračnu luku Zemunik pa time omogućile ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom, što je bila i svrha same akcije. Po okončanju napadne akcije uslijedile su dvomjesečne teške borbe gdje je neprijatelj svakodnevnim topničko-pješačkim napadima nastojao povratiti svoje položaje, što mu nije uspjelo. U sklopu IV. gardijske brigade u toj je akciji sudjelovala i satnija gardista iz Metkovića pa na kraju prilažemo i dvije ratne fotografije.