vijesti www.metkovic.hr

 Prosvjed

Članovi Udruge 'Franak' mirno prosvjedovali u Metkoviću

Metković, 24.1.2015. - Članovi Udruge Franak jučer su se u 15 sati okupili ispred Hypo banke, otkud su krenuli u mirni prosvjed obišavši poslovnice svih banaka u Metkoviću i pred njima paleći svijeće za žrtve, kako su rekli, lihvarskih kredita. Od članova Udruge čuli smo da podržavaju sve zahtjeve koji su predani Vladi i guverneru Narodne banke, s vjerom da je Narodna banka u službi svojih građana, a ne stranoga kapitala. Rekli su da se Hrvatska pokazala vrlo plodnim tlom na kojemu banke mogu provoditi svoje lihvarske zakone i zapitali pod kakvim uvjetima kredite diže guverner, politička elita i bankari, jer i oni bi uzimali takve.
 – Ropstvo je kao sustav davna prošlost ali je dužničko ropstvo građana, nažalost, sadašnjost. Stoga smo mi za ostvarenje svoga cilja spremni koristiti sve demokratske metode – poručili su prosvjednici.
   Uime okupljenih izjavu je dala Ljubica Kežić, majka petero djece, na porodiljinoj naknadi te korisnik i nositelj kredita u švicarskim francima.
  – Od inicijative naše udruge da se svi skupimo pa da ljudi vide koliko nas korisnika kredita u švicarskim francima, na žalost, ima došlo se do inicijative Svijeća za sve žrtve kredita. Dakle, skupili smo se, koliko nas se moglo skupiti ovako na brzinu, u roku od dva sata, i idemo od banke do banke pa mirnim putem i dostojanstveno, mada je naš život daleko od dostojanstva od kada smo korisnici ovih kredita, palimo svijeće za apsolutno sve žrtve ovih žalosnih kredita. Inicijativa se provodi na razini cijele Hrvatske. Obavijestili smo dio medija, ali, ponavljam, u dva smo se sata organizirali koliko smo se mogli organizirati i, evo, ipak, skupio nas se velik broj. Što se tiče daljnjih akcija, pratite nas na portalu Udruge Franak gdje ćemo objavljivati svaki naš slijedeći korak i nezadovoljstvo koje trenutno izražavamo ovim mirnim prosvjedima.