vijesti www.metkovic.hr

 EU

Kako provesti schengenski režim u Ulici Marka Marulića?

Metković, 11.2.2015. - Jučer je u metkovskom Hotelu Narona održan sastanak predstavnika graničnih policija RH I BiH na temu skoroga ulaska Hrvatske u schengenski prostor te kako kvalitetno riješiti slučajeve kao što je Ulica Marka Marulića u Metkoviću. Na upit o sastanku iz Službe za odnose s javnošću Ravnateljstva policije vrlo brzo smo dobili sljedeći odgovor.
    Područje grada Metkovića je zbog svog specifičnog geografskog položaja prepoznato i od predstavnika Europske komisije kao jedinstveno područje na vanjskoj granici Europske unije. Činjenica da se granična crta proteže istočnom stranom, u neposrednoj blizini Ulice Marka Marulića, dodatno usložnjava poslove zaštite državne granice i granične kontrole.
    Republika Hrvatska će, u cilju ulaska u schengenski prostor, u srpnju 2015. podnijeti zahtjev za schengensku evaluaciju. Za očekivati je da će područje Metkovića, a posebice Ulica Marka Marulića biti u interesu schengenskih evaluatora. Kako bi se postigli schengenski standardi na ovom području, Uprava za granicu Ravnateljstva policije MUP-a obavlja konzultacije s predstavnicima MVEP, Ministarstva financija, Carinske uprave, te Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, kako bi se iznašla najprihvatljivija rješenja koja bi osigurala kontrolirani prelazak državne granice u Ulici Marka Marulića i istodobno omogućila normalan život lokalnom stanovništvu. U tom cilju, posebna se pažnja vodi o stanovništvu koje ima pristup do svojih kuća, odnosno posjeda, isključivo iz Ulice Marka Marulića, o čemu je bilo govora i na sastanku predstavnika graničnih policija dviju država održanom 10. veljače 2015. u Metkoviću.
    Dogovoreno je da se osnuju ad hoc mješoviti stručni timovi koji će kroz svoj rad predložiti najbolji model nadzora državne granice na tom području. Tijekom svoga rada na terenu u svakom slučaju će uzeti u obzir i mišljenje i stavove lokalnog stanovništva te se u tom pravcu očekuje suradnja i kroz mišljenja i prijedloge koji se mogu uputiti Postaji granične policije Metković.
    Pored odgovarajuće tehničke opreme i manje prilagodbe infrastrukture, kvalitetna provedba Sporazuma o pograničnom prometu te Sporazuma o suradnji u nadzoru državne granice, naročito Protokola o zajedničkim policijskim ophodnjama, koje su se na ovom području pokazale kao dobar instrument jačanja sigurnosti i povjerenja, trebala bi biti odgovarajući temelj za završno rješenje ove situacije, a koje će zadovoljiti i schengensku evaluaciju.