vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Neretva u srcu

Metković, 18.2.2015. - Neretva, umjetnicima vječna inspiracija, prošloga je ponedjeljka u Galeriji Gradskog kulturnog središta zaživjela u svoj svojoj punini. Izložba Neretva u srcu, u organizaciji Udruge Chrobatia Opuzen, u vrlo toploj i ugodnoj, domaćoj atmosferi donijela nam je kreativni izričaj naših Neretvana koji nas svojim umjetničkim ostvarenjem podsjećaju na to blago što nam ga ostaviše predci.
   Izložena umjetnička djela neretvanskih slikara, ali u učenika Srednje škole Metković, naslikana raznim tehnikama, motivi zelene doline, miris mora, pjesma o rodnom kraju i poziv na očuvanje… sve je to čudesna Neretva koju nosimo u srcu, a u ponedjeljak je u Galeriji GKS-a neretvansko srce bilo golemo.
   Uime domaćina okupljene je pozdravio Ivica Puljan, rekavši da nije čudo što se stanovnici mjesta u dolini Neretve osjećaju Neretvanima jer ta rijeka baš kroz dolinu postaje velikom i moćnom, ljubljenom, ali i mrskom kada zaprijeti, ostavljajući malo koga ravnodušnim pa nije ni čudo što donjoneretvanski kraj obiluje likovnim stvarateljima.
   Na otvorenju je govorila i Ivana Baće, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja, koja se osvrnula na umjetnike i njihova djela. Kako je rekla, neki su umjetnici sebe već pronašli, a neki se još uvijek traže. Baće je izrazila nadu da će i crteži mladih umjetnika jednoga dana prerasti u umjetničke slike.
   Okupljenima se obratila i Katarina Barišić, povjesničarka umjetnosti, koja je u ime organizatora izložbe Udruge Chrobatia Opuzen, i u svoje osobno, govorila o Neretvi kao simbolu ukopanom u hrvatsku grudu, roditeljici života koja ne prestaje biti umjetničkim nadahnućem. Nasljeđe koje smo dobili, bogatstvo je bez kojeg se ne može, pa smo svi odgovorni i pozvani očuvati neretvansko ognjište kako bi ga predali budućim pokoljenjima.
   Među posjetiteljima se našao i značajan broj mladih, ponajprije učenika Srednje škole Metković, koji su tako dobili priliku sudjelovati u praktičnoj nastavi. Neki od njih svoju su kreativnost izrazili slikanjem, drugi sviranjem, pjevanjem i recitiranjem. Tako su posjetitelji u ljepoti neretvanske doline mogli uživati i uz glazbeno-recitatorske izvedbe. Izloženi radovi mogu se u Galeriji GKS-a pogledati do 2. ožujka.
Ivana Leko
foto: Ivana Ilić