vijesti www.metkovic.hr

 Akcija

Sutra u Komarni akcija okupljanja za spajanje Hrvatske Pelješkim mostom

Metković, 10.7.2015. - Danas je u Hotelu Narona održana medijska konferencija za novinare koju su priredile Udruga Pelješki most i Hrvatski domoljubni stožer. Pod parolom Hoćemo Pelješki most na konferenciji je govorila Branka Šeparović, predsjednica Udruge, Josip Jurčević, ravnatelj Hrvatskog domoljubnog stožera i Ratko Dragović Klek.
    Povodom sutrašnjega događaja u Komarni prva je govorila Branka Šeparović. – Udruga Pelješki most surađuje s Hrvatskim domoljubnim stožerom pa se tako zajedno borimo i za izgradnju Pelješkoga mosta. To je strateški interes Republike Hrvatske čijom će izgradnjom biti omogućeno spajanje Republike Hrvatske. Osim toga, taj projekt je investicija koja će zaposliti naše ljude – ističe Šeparović.
    Riječ je preuzeo je profesor Jurčević rekavši da je glavni hrvatski problem kroz stoljeća rascjepkanost teritorija i baš zbog toga je izgradnja mosta nacionalni interes. Nastavio je ustvrdivši da je Hrvatska jedina članica Europske unije kojoj je presječena kopnena veza, što bi značilo da je na tome mjestu presječena i Europska unija.
    Na sutrašnjoj velikoj narodnoj akciji, istaknuli su, bit će postavljena dva Stepinčeva anđela. Nazvani su Duje i Vlaho i bit će simbol nacionalnoga identiteta koji će spajati most. Nakon blagoslova tih anđela, jedan će biti postavljen u Komarni, potom drugi u Brijesti na Pelješcu.
    Konferenciji za medije nazočio je i Ratko Dragović Klek koji je u Domovinskome ratu dobar dio vremena proveo na našem području. On je istaknuo da mu je želja završiti ono što je s kolegama suborcima započeo prije 20 godina – spojiti Hrvatsku. Politika i političari su prolazni, treba raditi za hrvatski narod – zaključio je.
    Šeparović je spomenula kako u lokalnoj samoupravi nije naišla na angažman povodom akcije u Komarni kakav je očekivala pa joj je dogradonačelnik Grada Metkovića Nikola Grmoja rekao da u Metkoviću ne postoji nikakav otpor gradnji mosta jer ga uistinu trebamo. Upravo je Most NL i njegov predsjednik Božo Petrov taj koji je podržao izgradnju Pelješkoga mosta i nazvao ga top-prioritetom za bilo koju hrvatsku vlast. – Podupiremo inicijativu i sutra ćemo biti u Komarni – poručio je Grmoja. Potom se za riječ javio profesor Jurčević rekavši da je možda došlo do nesporazuma i da mu je drago da gradska vlast podupire izgradnju mosta i da svi trebamo doprinijeti njegovoj izgradnji.
    Preuzevši ponovno riječ, Šeparović je osudila aktualnu vlast u državi zbog zaustavljanja toga važnog projekta, užasnuta razlozima zbog kojih je to napravljeno.Na samome kraju za riječ se javio Goran Komazin Meka, jedan od sudionika i organizatora akcije spajanja Komarne i Brijeste 2012., koji je izrazio nezadovoljstvo organizacijom sutrašnjeg događaja i načinom kako se pozivalo na njega.
I. Leko