vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

PISA ispitivanje i u Metkoviću

Metković, 4.4.2006. - U dvije metkovske srednje škole provedeno je međunarodno komparativno ispitivanje koja pod nazivom PISA (Program for International Student Assessment) organizira i provodi OECD u trogodišnjim ciklusima ( 2000., 2003., 2006.…) u suradnji sa Zavodom za školstvo RH.
   Ispitivanju, koje se provodi u 50 zemalja diljem svijeta, pristupilo je po 35 slučajno odabranih učenika iz svake škole. Putem testova koje učenici rješavaju kroz 120 minuta, provjerava se u kojoj su mjeri petnaestogodišnjaci razvili međukurikularne kompetencije - sposobnosti analiziranja, rezoniranja i efikasnog komuniciranja ideja te vještine važne za cjeloživotno učenje.
   PISA se u 2006. godini prvi put provodi u Hrvatskoj, a ove godine 50 posto testova odnosi se na prirodoslovnu pismenost, 25 posto na matematičku te 25 posto na čitalačku pismenost. (prije tri godine naglasak je bio na matematičkoj pismenosti, a za tri godine biti će na čitalačkoj.) Rezultati testova znat će se tek krajem 2007., a pokazat će kvalitetu obrazovanja u Hrvatskoj te u ostalim zemljama u kojima se program PISA provodi.