vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

UL 'Crni put' ponovno osvojila Lađarski kup grada Metkovića

Metković, 22.7.2015. - II. Lađarski kup grada Metkovića na start pod Lučkim mostom doveo je 12 muških te dvije ženske lađarske posade iz Metkovića i doline Neretve. Muškarci su podijeljene u dvije skupine prvo veslali kvalifikacijske brzinske utrke na stazi dugoj 4,5 km. Uz ekstremno visoku temperaturu pola se staze veslalo nizvodno, a pola uzvodno.
    Slijedili su dvoboji na 400 m dugoj stazi sa šest plutača koje je trebalo obilaziti u slalomu, što je od parićara tražilo veliku vještinu, ali i veslači su morali paziti da u obilazak plutače ne uđu prevelikom brzinom. Ponekad im to nije uspijevalo pa su gubili vrijeme na povratak do plutače.
    Prvo su gledatelji s rive pratili dvoboj metkovskih lađarica iz udruga Gusarice i Metkovke u kojemu su pobijedile Metkovke. Slijedili su muški dvoboji u kojima su se u polufinale plasirali UL Crni put, UL Stablina, SU Crni put i UL Jerkovac juniori, koji su ugodno iznenađenje kupa, no zastali su u dvoboju sa Stablinom, ekipom koja je lani s kominskim Gusarima na Maratonu dijelila drugo mjesto, a prema ovogodišnjim rezultatima spada u sam vrh pretendenata za Veliki Domagojev štit. Drugi polufinalni dvoboj bio je između dva Crna puta u kojemu su slavili lanjski pobjednici Maratona i I. Lađarskoga kupa grada Metkovića.Finalni dvoboj započeo je gotovo u noć. Utrka je bila brzinska i oko plutače su nešto prije okrenuli lađari UL Stablina te u uzvodni dio staze ušli s prednošću. Očito je da taktičkom skrivanju vlastite snage više nije bilo mjesta pa su lađari UL Crni put svojski zapeli i pred samim ciljem prestigli konkurente, što je s obale bilo popraćeno burnim ovacijama.
    Pobjednički pehar Metkovkama je uručio gradonačelnik Božo Petrov, dok je to trećeplasiranoj muškoj ekipi SU Crni put učinila direktorica Turističkoga ureda Magdalena Medar Ujdur. Predstavniku drugoplasirane Stabline pehar je predao zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja, a onda su, bučno slaveći, pristupili osvajači II. Lađarskoga kupa grada Metkovića. Veliki pobjednički pehar uz čestitke im je predao gradonačelnik Petrov.