vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Članovi KUD-a Metković vratili se iz Zagreba s 49. MSF-a

Metković, 22.7.2015. - Članovi KUD-a Metković proteklog su vikenda sudjelovali na 49. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu koja je bila posvećena Dubrovačko-neretvanskoj županiji.U sklopu bogatoga petodnevnog programa predstavljena je kulturna baština južnodalmatinskih otoka, poluotoka Pelješca, grada Dubrovnika i njegove šire okolice te doline rijeke Neretve.
    Posjetitelji su mogli upoznati tradicijske vrijednosti naše županije, čiji su običaji nastali tijekom stoljetnih doticaja sa širim mediteranskim i europskim kulturnim prostorom. Uz domaće sudionike iz Dubrovačko-neretvanske županije i ostalih hrvatskih krajeva, na Smotri su nastupili ansambli iz Francuske, Iraka, Kanade, Kosova, Makedonije, Njemačke, Perua, Portugala i Španjolske.
    Središnja svečana priredba Smotre održana je u petak, 17. srpnja na Gradecu. Nastupili su sudionici iz Lovornog, Pridvorja, Metkovića, Župe dubrovačke, Smokovljana, Visočana i Putnikovića te s Mljeta, Lastova i Korčule. Sudjelovali su i gostujući ansambli iz Španjolske, Njemačke, Francuske i Portugala te Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado.
    U nedjelju 19. srpnja, posljednjega dana održavanja Smotre, zahvalnost za poticanje i promoviranje hrvatskoga pučkoga scenskog i glazbenog stvaralaštva te za upoznavanje tradicijske baštine drugih naroda, sudionici i organizatori 49. MSF-a izrazili su u molitvi na svečanom euharistijskom slavlju u zagrebačkoj prvostolnici. Misno slavlje predvodio je rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić u zajedništvu sa župnikom Bagalovića don Augustinom Radovićem.
    Našima slijedi putovanje u Barban i sudjelovanje na manifestaciji Trka na prstenac.