vijesti www.metkovic.hr

 Glazba

Trio GIG pokazao da i suvremena klasična glazba može biti publici prihvatljiva

Metković, 30.9.2015. - Trio GIG sinoćnjim je koncertom u Galeriji GKS-a pokazao i dokazao kako suvremena klasična glazba, koju glazbeni kritičari često nazivaju i eksperimentalnom, publici može biti itekako razumljiva i prihvatljiva.
    U šezdesetominutnome nastupu Trio GIG nenametljivo je prikazao vlastite mogućnosti i maštovitost te ritmičku besprijekornost, koja se možda najbolje zrcalila u kratkim, minijaturnim tonskim mimikrijama pa je na trenutke izgledalo kako se glazbenici poigravaju sa svojim instrumentima.
    Odabirom izvedenoga programa pokazala se širina koju njeguju ti mladi hrvatski glazbenici koji već sada imaju impozantne reference. Tako je publika mogla uživati u kompozicijama počevši od Mihaila Ivanovića Glinke, utemeljitelja ruske komorne glazbe, preko Claudea Debussyja i Borisa Papandopula pa do suvremenih mladih skladatelja poput Austrijanca Matthiasa Kranebittera, Nizozemca Jacoba Ter Veldhuisa te francuskoga skladatelja Guillaumea Connessona.
    Inače, Gordan Tudor dobitnik je Porina u kategoriji Najbolja skladba klasične glazbe za skladbu Quarter tone waltz za alt saksofon , a uz to je uknjižio niz međunarodnih i domaćih nagrada.
    Gošća Trija GIG bila je Metkovka Erna Ćizmić-Rebić, studentica na Muzičkoj akademiji u Splitu u klasi Gordana Tudora. Ona je vješto izvela neobičnu glazbenu instalaciju već spomenutoga nizozemskog skladatelja Jacoba ter Veldhuisa, nazvanu Buku za alt saksofon i ghetto blaster. Naravno, publika je svoju sugrađanku nagradila velikim pljeskom.