vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Pogledajte izložbu kineske suvremene i naivne umjetnosti

Metković, 23.10.2015. - Izložba kineske suvremene i naivne umjetnosti sinoć je u nazočnosti Andrije Karafilipovića, predsjednika Hrvatsko-kineskoga društva prijateljstva, otvorena u Galeriji GKS-a Metković.
   Okupljene je uime suorganizatora izložbe GKS-a Ustanove za kulturu i sport pozdravio ravnatelj Milan Kapović te riječ prepustio Andriji Karafilipoviću koji je govorio o svome prvome susretu s Kinom, kojih je kasnije bilo još osam, te iznio neke manje poznate detalje o toj dalekoj velikoj zemlji i njezinu narodu.Uz GKS i Karafilipovića suorganizator izložbe je i likovna pedagoginja Dubravka Šešelj, predsjednica Udruge likovnih stvaratelja Opuzen. Šešelj je rekla da u kineskoj naivnoj umjetnosti pronalazimo poveznicu s hrvatskom naivom koja se ogleda u snažnu koloritu, a tematski u snažnu suglasju s neposrednim okruženjem i prirodom pa prevladavaju prizori sa sela, običaji vezani uz tradiciju kineskog seljaka, veselja i proslave proljeća, igre sa zmajem, dječje igre općenito, poslovi u polju, dvorište i oko kuće, cvijeće, životinje…
   – Kina se, bez obzira na političko ustrojstvo, sve se više otvara svijetu u svim pravcima pa tako i slikarstvu. Međutim, suvremeni kineski slikari ne zanemaruju svoju civilizacijsku povijest. Bez obzira na znatni vremenski odmak, ono ima stalni filozofski i materijalistički prizvuk njihovih predaka. Taj spokoj tradicionalnog i suvremenog nalazimo i ovdje na ovoj izložbi – rekla je Šešelj.