vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Tko truje mačke u Krnjeavcu?

Metković, 3.11.2015. - Javio nam se Antonio Crnčević s viješću da neko u Krnjesavcu truje mačke, što osim patnji jadnim životinjama predstavlja potencijalnu opasnost za druge domaće životinje, ali i za ljude.
    Obraćam Vam se kao građanin i stanovnik Ulice fra Stanka Petrova, odnosno Krnjesavca, a vezano je za trovanje domaćih životinja od za sada nepoznate osobe. U posljednjih nekoliko dana primijetili smo da je nekoliko domaćih mačaka u ulici Fra Stanka Petrova otrovano. Najsvježiji slučaj dogodio se sinoć oko 20 sati kada sam na poziv susjeda izišao na ulicu i vidio mačku koja je ugibala u agoniji, okružena nekolicinom djece koja su na povodcu imala psa. Prizor je bio zaista uznemirujući, budući da je jadnoj životinji na usta izbijala pjena, i očito je ugibala u strašnim bolovima, što je posebno uznemirilo djecu. Također, moja mačka je na isti način otrovana sinoć, a kako doznajem to nije jedini slučaj ovih dana.
    Obilaskom ulice pronašao sam zelene kuglice sa salamom pa pretpostavljam da se radi o nekoj vrsti vrlo razornog otrova pomiješanoga s hranom kako bi ga mačka ili koja druga životinja konzumirala. Trovač nije svjestan da je time, osim što je počinio kazneno djelo opisano u čl. 205. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, mogao otrovati i djecu koja se igraju na ulici, a za napomenuti je da ima i zaista malenih koji posežu za zanimljivim predmetima i igraju se njima.
    Događaj će biti će prijavljen policiji i ostalim nadležnim službama, posebno onima koji skrbe o zaštiti životinja. Nadamo se da će počinitelj biti pronađen, a njegovo ime poznato. Čl. 205. kaznenog zakona u st. 1. kaže: "Tko usmrti životinju bez opravdanog naloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj bespotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine".
    Građani neka dobro pregledaju svoja dvorišta i okolinu u potrazi za zelenom tvari s gornje fotografije.