vijesti www.metkovic.hr

 Internet

'Pametnica' pomaže djeci u razvoju

Metković, 6.11.2015. - U srijedu je u Gradskoj knjižnici Metković mlada poduzetnica i majka Irena Orlović predstavila svoju internetsku aplikaciju Pametnica s materijalima u vidu radnih listova i predložaka za edukativne igre za djecu od treće godine života, koja tako igrom razvijaju potrebne vještine.
   U sklopu predstavljanja aplikacije Orlović je opisala put njezina razvoja i nastanka. Kao majka troje djece, od njih s malom Mateom rođenom sa srčanim problema iz kojih nakon neuspješnoga operacijskog zahvata nastaju ozbiljna neurološka oštećenja, nakon početnih obeshrabrujućih dijagnoza odlučuje ne predati se i prepustiti sudbini. Ona i njezina obitelj počinju ozbiljno istraživati i uporno raditi sa svojom malenom. Predanošću i s ljubavlju ispunjenim zalaganjem obitelji kod Matee se počinju se javljati blagotvorni rezultati.
   Gospođa Irena urednica je i vlasnica nakladničke kuće Harfa koja objavljuje knjige o radu s djecom, mamama i bebama – povezujućem roditeljstvu. Aplikaciju Pametnica koriste roditelji, a to mogu biti odgajatelji i učitelji te svi oni koji se bave djecom. Uz to već je koristi i nekoliko vrtića.
   – Godišnja pretplata za web-aplikaciju stoji 144 kune za 1000 materijala koji imaju višestruku primjenu. Defektolozi se njima koriste u školama u radu s djecom s razvojnim smetnjama u nižoj školskoj dobi – objašnjava Irena koja je primijetila da na tržištu nedostaje kvalitetnih i cijenom pristupačnih stimulativnih igara koje potiču rani intelektualni razvoj djece. Pametnica je kao odlična zamisao nagrađena s 100.000 kuna na natječaju Moj Zaba Start, a s tim novcem Pametnicu planiraju proširiti i u tiskani oblik, kako bi korisnicima olakšali rad s djecom.