vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Predstavljena knjiga o biskupu Kvirinu Klementu Bonefačić

Metković, 13.11.2015. - Ogranak Matice hrvatske Metković sinoć je u Galeriji metkovskoga GKS-a upriličio predstavljanje knjige Kvirin Klement Bonefačić biskup splitsko-makarski za vrijeme komunističkoga režima 1944.-1954., autora don Mile Vidovića.
   Okupljene je na početku pozdravio prof. Božidar Lovrić, predsjednik Ogranka, koji je uz splitsku izdavačku kuću Crkva u svijetu sunakladnik Vidovićeva djela. Lovrić je rekao da je u knjizi autor temeljem svoji istraživanja otkrio da biskup Bonefačić nije bio izdajnik, tj. talijanski doušnik, kao što se u Jugoslaviji tada tvrdilo.
   – Vidovićevo djelo u dokumentima opisuje grozne zločine komunističke vlasti prema svome narodu i Crkvi. Ova knjiga obogaćuje povijesnu znanost razjašnjava nejasnoće i otkriva povijesnu istinu o jednom čovjeku i jednom vremenu – rekao je Lovrić.
   – Knjiga jasno pokazuje odnos komunističkog totalitarizma prema hrvatskim intelektualcima i Crkvi, prema svima onima koji su imali drukčije mišljenje. U knjizi možete pročitati i biskupov životopis koji je UDBA-a načinila da bi ga se prikazalo izdajnikom naroda i suradnikom talijanskih fašista te zapise s njegova ispitivanja, dokumente o njegovom praćenju – rekao je predstavljač knjige Smiljan Mustapić.Na kraju je o knjizi govorio sam autor, istaknuvši da je njegovo djelo biskupova rehabilitacija i ispravljanje iskrivljenje UDBA-ine slike o starom biskupu u povijesti obilježenom kao izdajnik naroda i špijun.
   – Biskup nije bio izdajica, on je s nadbiskupom Stepincem na sjeveru čuvao svoj narod i činio što je trebao. Biskup je stvarno bio human i religiozan čovjek spreman pomoći svakome kome je potrebno, bez obzira na vjeru i nacionalnost – rekao je Vidović, naglašavajući da je u svome istraživanju otkrio mnoge izmišljotine namijenjene ocrnjivanju biskupa u narodu. U knjizi se nalazi i dokument koji spominje župnika iz Metkovića fra Vladu Bilobrka, datiran 26. travnja 1944. u Zagrebu.
   – Vlado nije bio ustaša, bio je Hrvat koji je želio svoju državu. Uzeo je crkveno zlato i skrio ga od komunista, a pismo s uputama kako do zlata i smjernice za povrat njegovu pravom vlasniku, crkvi svetog Ilije u Metkoviću, poslao je biskupu Bonefičiću. Ostao je čovjek sa srcem i dušom – zaključio je autor Vidović.
   Nakon predstavljanja, okupljeni su knjigu mogli kupiti po povoljnoj cijeni, a inače se knjiga može kupiti u prostorijama ogranka MH u Ulici Stjepana Radića 1 u Metkoviću.