vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Platforma za umjetnost, znanost i edukaciju

Metković, 13.11.2015. - Danas je u Metkoviću u Ustanovi za kulturu i sport Metković svečano otvorena Platforma za umjetnost, znanost i edukaciju – Powerweb ft. Narona u organizaciji udruge PowerProgressiveArt, suorganizaciji Grada Metkovića i s partnerima: Ustanova za kulturu i sport Metković, Prirodoslovni muzej – Metković i Arheološki muzej Narona.
   –  Kroz ovu platformu, ponajprije umjetničke i znanstvene suradnje te nekim razinama građanske participacije, sagledat ćemo paradigmu moralne važnosti očuvanja kulturne i prirodne baštine kao javnoga dobra gdje je iznimno važno obrazovati građanstvo o njezi i baratanju kulturnom i prirodnom baštinom u privatnom vlasništvu u suradnji s muzejima i kulturnim te državnim institucijama. Želimo proširiti svjesnost o mogućnosti zajedničke suradnje u gradu Metkoviću s kojim surađujemo od 2011. godine i koji je pokazao da se ujedinjenim, zajedničkim, dobrovoljnim djelovanjem može stvoriti pozitivna promjena i opravdati postojanje takve institucije na dobrobit njenih građana – izjavila je Ana Gizdić, predsjednica PowerProgressiveArt.
   U okviru Platforme za umjetnost, znanost i edukaciju odvijaju se čak tri umjetničke izložbe u trima partnerskim prostorima. Večeras je u Gradskom kulturnom središtu Metković otvorena izložba RITUS CELEBRANDI, uz gurmanske delicije i koncert Los Diablosa, u subotu se u Prirodoslovnom muzeju Metković otvara izložba NATURA HEREDITAS s otvorenim šankom Posao na moru. U nedjelju u 10 sati možete se u Arheološkom muzeju Narona pridružiti svečanom otvorenju samostalne izložbe Ane Gizdić.
  Manifestacije održane u Gradskom kulturnom središtu Metković u okviru Platforme obilježavanje su pete godine djelovanja umjetničko-edukacijske platforme NARONA JUNIOR - kvizovi, igre, prezentacije radova osnovnih i srednjih škola vođenih smjernicama mota Europske godine 2015: "Naš svijet, naše dostojanstvo, naša budućnost", s težištem na svjetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini, zatim prezentacija proizvoda, projekata, radionica i usluga građanskih inicijativa i muzeja.
   U subotu u Prirodoslovnom muzeju Metković s početkom u 8:30 održati će se dva okrugla stola s uvaženim stručnjacima i znanstvenicima. Razgovarati će se o javnom i privatnom vlasništvu i autorskim pravima te na temu „Kako kulturna baština postaje povijest“.
   Ovdje pogledajte cjelokupan program manifestacije.