vijesti www.metkovic.hr

 Internet

Brišite poruke nepoznatih pošiljatelja, a naročito ne otvarajte datoteke u privitku

Metković, 14.11.2015. - Posljednjih nekoliko dana zabilježena je pojava novih oblika napada na računalne sustave korištenjem malicioznih računalnih programa koji šifriraju podatke na računalima korisnika čime onemogućuju njihovo daljnje korištenje, a za povrat podataka u izvorno stanje nepoznati počinitelji napada traže otkupninu plaćanjem u virtualnoj valuti (BitCoinu) u iznosu od 3 BitCoina protuvrijednosti oko 8 000 kuna.
   Napad na računalni sustav je najvjerojatnije izvršen slanjem poruke elektroničkom poštom u kojoj je primatelj navođen na određenu poveznicu (link), tj. adresu internetske stranice te je primatelj neopreznim korištenjem prateći link aktivirao kriptovirus koji je promijenio ekstenzije datotekama na tom računalu kao i na svim računalima koja su sa tim računalom poveza u mreži korisnika.
   Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je do sada evidentirala nekoliko ovakvih napada i to na računalne sustave pravnih osoba.
   Kako plaćanje otkupnine ne garantira korisniku da će njegovi kriptirani podaci biti vraćeni u izvorni oblik, ne savjetujemo plaćanje otkupnine, a da bi se štetne posljedice izbjegle potrebno je što češće raditi kvalitetne i ažurirane sigurnosne kopije ( backup) svih podataka te koristiti se sigurnosno ažuriranim operativnim sustavima.
   Također, podsjećamo građane da ne otvaraju poruke elektronske pošte iz nepoznatih izvora, odnosno da ne otvaraju datoteke koje se u prilogu takvih poruka nalaze ili pak pokreću poveznice-linkove na tim istim porukama.
PU dubrovačko-neretvanska