vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Završen program Platforme za umjetnost, znanost i edukaciju

Metković, 18.11.2015. - Program drugoga dana Platforme za umjetnost, znanost i edukaciju održavao se u Prirodoslovnom muzeju Metković u suorganizaciji s Gradom Metkovićem okupljanjem atraktivnih imena na dvama okruglim stolovima.
   Teme su bile: Javno i privatno vlasništvo i autorska prava te Kako kulturna baština postaje povijest dr. sc Nansi Ivanišević, odvjetnice Margite Plažanin, mag. hist. art Gorana Vukovića, prof. dr. sc. Nevena Šerića, dr. sc. Željka Miletića, Ane Gizdić ( PowerProgressiveArt), ravnateljice Prirodoslovnog muzeja Metković Ivane Baće, ravnatelja Galerije umjetnina u Splitu Branka Franceschija i ravnateljice Muzeja grada Splita Narcise Bolšec Ferri. Posjetitelji tih događanja bili su u prilici pogledati i poslušati predavanje dr. sc. Željka Miletića aktualne i referentne tematike Slike iz Sirije.
   Program Platforme za umjetnost, znanost i edukaciju je završio u nedjelju svečanim otvorenjem samostalne izložbe Ane Gizdić u Arheološkom muzeju Narona. Kao i izložba RITUS CELEBRANDI, otvorena u okviru Platforme u petak u Gradskom kulturnom središtu, i izložba Ane Gizdić ostaje otvorena do 22. studenoga. Podsjećamo da je ova „putujuća“ izložba prethodno postavljena u Dioklecijanovim substrukcijama u Splitu ugostila skulpture Marina Marinića, Georgette Yvette Ponte, Nikole Vudraga, Petra Čuje,Livie Maričić, Ivone Biočić Mandić, Vlatka Šaguda, Marine Djira, Nine Lekić i Marije Sršen, grafike Dražena Brkića i Antonije Gudelj te video-instalaciju Glorije Oreb.
   Udruga PowerProgressiveArt okuplja ponajprije umjetnike i znanstvenike koji svojim djelovanjem osvještavaju važnost kulturne i prirodne baštine Hrvatske, Europe i svijeta.
   PowerProgressiveArt stvorila je Platformu za umjetnost, znanost i edukaciju kao rezultat samostalnog petogodišnjeg rada članova Udruge i trogodišnjeg djelovanja same Uduge.– Veliko nam je zadovoljstvo da je ova Platforma formirana baš u Metkoviću, gradu koji je udruzi pružio potporu od početka djelovanja njenih članova na prvoj Kiparskoj radionici Narona 2011. Tada je stvoren stalni postav implementiran u Ornitološku zbirku, a sada Prirodoslovni muzej Metković – izjavila je Marija Sršen za metkovic.hr.
   Otvorenje izložbe odvilo se navečer u subotu u dvorištu Muzeja i tamo će stajati do 22. XI. Radi se o tada samostalnoj umjetničkoj produkciji Dražena Brkića, Marine Djira, Nikole Fallera, Ane Filipović Utovac, Ana Gizdić, Nediljke Penović, Alme Selmanović i Marije Sršen u okviru Kiparske radionice Narona 2011.
   Na kraju su se sudionici i posjetitelji družili u dvorištu PMM-a, o čemu je skrbila tvrtka Posao na moru j. d. o. o.