vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Ivana Nikolac, Andrijana Žderić i Ivanka Taslak među dobitnicima nagrade 'Ponos Hrvatske'

Metković, 19.11.2015. - Radni tim Pomozimo djeci s invaliditetom, dio kojega čine Ivana Nikolac, Andrijana Žderić i Ivanka Taslak, dobio je poznatu i priznatu nagradu Ponos Hrvatske za promicanje prava djece s invaliditetom koji provode pod sloganom 'S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne'.
   – Ovo priznanje čini nas ponosnima. Ponosni smo na našu djecu koja svakodnevno pokazuju svoje mogućnosti. Ponosni smo na naše roditelje koji su spremni napraviti sve da bi svome djetetu omogućili iskazivanje svih njegovih potencijala. Ponosni smo na naše odrasle koji se ne mire s izolacijom i getoizacijom. Ovo priznanje pokazatelj je da smo na dobrom putu. Naša borba ne prestaje i mi ne odustajemo. S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne! – kažu dobitnice nagrade.
   Svečano uručenje nagrade bit će 22. siječnja iduće godine u Zagrebu, a nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.
   Podsjetimo, 2011. godine na Facebooku je pokrenuta grupa Pomozimo djeci s invaliditetom . Osnovali su je roditelji djece s teškoćama u razvoju kako bi što lakše razmijenili informacije. Broj članova grupe brzo se povećavao, a međusobnom razmjenom informacija iz svih krajeva Hrvatske, članovi su stekli dojam da se isti Zakoni različito primjenjuju, različito tumače, a da se i stečeno pravo različito realizira. Članovi grupe uputili su stoga iduće godine svoj prvi dopis Ministarstvu socijalne politike i mladih i zatražili da se primi skupina roditelja iz grupe na sastanak. Prvi sastanak je održan polovicom svibnja iste godine... i tako je krenulo.
   Grupa je ponajprije namijenjena roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. To je mjesto gdje ti roditelji mogu podijeliti svoje probleme, razmijeniti iskustva i zajednički djelovati na poboljšanju kvalitete života djece s invaliditetom i sve djece kojima je pomoć potrebna.
   Nakon prvog sastanka, članovi grupe sročili su zahtjeve Vladi RH te ministarstvima: MZOS-u, MSPM-u i MZ-u. U zahtjevima su navedeni neriješeni problemi s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, djeca s teškoćama te osobe s invaliditetom i zatražene su izmjene Zakona kojima se radi diskriminacija djece, roditelja i OSI.
   Pomozimo djeci s invaliditetom U prosincu 2012. organiziran je i prvi prosvjed roditelja djece s teškoćama uz geslo „S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne“. Tada su predstavnici grupe Vladi uručili zahtjeve i tom prilikom održan je sastanak s predstavnicima triju ministarstva. Uskoro je ispunjen jedan od zahtjeva - da se djeci koja se školuju ne ukida pola invalidnine samo zato jer pohađaju školu.
   Uskoro je u grupi formiran i prvi radni tim, jer se pojavila potreba da se izdvoji nekoliko ljudi koji će predstavljati roditelje na slijedećem sastanku koji je ugovoren s ministarstvom, a sama grupa sve buduće aktivnosti provodi kao Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom (GI PDSI).
   Svojim aktivnostima kroz dopise, organizacije još dvaju prosvjeda GI PDSI je uz podršku medija utjecala je na izmjene dijela Zakona o socijalnoj skrbi.
   Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom neprofitna je organizacija koja broji 5700 članova okupljenih na društvenoj mreži Facebook u istoimenoj grupi. Inicijativa ima 11 članova radnog tima koje su izabrali članovi FB grupe da predstavljaju inicijativu u komunikaciji sa nadležnim ministarstvima i drugim državnim tijelima, te medijima u svrhu stjecanja i ostvarivanja prava kao i poboljšanja života djece s teškoćama u razvoju, osoba sa invaliditetom i njihovih obitelji. No ono što je još važnije jest da je naša grupa na FB neizmjerno vrijedan izvor informacija o pravima iz sustava socijalne skrbi, zdravstvene skrbi, terapijama, metodama rada, osobnim asistentima i pomoćnicima u nastavi, ranoj intervenciji...
   Radni tim čine: Siniša Bosanac, Nadica Bjelčić, Dženita Lazarević, Urszula Mrkoci, Ivanka Taslak, Andrijana Žderič, Lidija Severović, Ivana Nikolac, Martina Pongrac, Maja Sočo i Slavica Horvat.