vijesti www.metkovic.hr

 Radionica

Izmaštaj svoj najljepši vrt

Metković, 20.11.2015. - Nikada nije prerano pobuditi kod djeteta zanimanje za vrtlarstvo. U sklopu nekoliko radionica za djecu osmišljavat će se njihovi idealni vrtovi, a za vrijeme zimskih praznika krenut će se sa stvaranjem malih „vilinskih vrtova“. Već u subotu, 21. studenoga donesite u 11 sati u Prirodoslovni muzej Metković svoje bojice, kolaž papir i prepustite se mašti.
   Odavno je poznato da zelena boja smiruje i da se naše oči odmaraju gledajući u zeleno. No kada su u pitanju suvremena djeca koja žive pod stresom, vrtlarstvo dobiva dodatni smisao. Vrt postaje mjesto opuštanja i igre sa mnoštvom mogućnosti. Jedna od njih je naravno i vrtlarstvo.
   Iako vrtlarstvo kao dio odgoja djeluje ponekad bezazleno, njegov je utjecaj veoma važan za zdrav, održiv život o kojem mi odrasli često samo pričamo. Mali vrtlari, naučeni da cijene plodove, jer su ih i sami uzgajali, drugačije će razmišljati o hrani i drugačije je vrednovati.
   Njihov stav prema prirodi također će biti kvalitetniji, jer će znati cijeniti njezina pravila. Isto vrijedi i za odnos prema okolišu i prihvaćanje pojmova kao što su kompostiranje i odvajanje otpada. Zbog toga je posebno važno da djeca od malena prihvate organske principe, da nauče cijeniti životinje u vrtu... od nevidljivih mikroorganizama, kišnih glista na koje naiđu kopajući, pa sve do ptica koje će zimi hraniti.