vijesti www.metkovic.hr

 Gastronomija

Počeli 'Dani jegulje u Neretvi'

Metković, 21.11.2015. - U sklopu manifestacije Dani jegulje u Neretvi danas je u Opuzenu održan Sajam neretvanskih delicija na kojemu su se predstavili proizvođači tradicijskih slastica, džemova, ekološki uzgojena voća te ostalih tradicijskih proizvoda neretvanskoga kraja. Priređen je i kulinarski show koji je vodio Veljko Barbieri, a predstavili si se restorani i vinari Neretve i Komarne. Sve to uz nastupe klapa Arija i Na kantunu.
   Dan prije održan je i okrugli stol na temu Očuvanje i unaprjeđenje populacije neretvanske jegulje, uz predavača i moderatora prof. dr. sc. Branka Glamuzinu. Dane jegulje u Neretvi otvorio je župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske. Riječ je o trodnevnoj manifestaciji u koju su uključeni restorani s područja Neretve koji tri dana vikenda (20. – 22. studenoga) nude jela od jegulje po promotivnoj cijeni i jelovnike po 100 kuna. Organizator je Udruga Maškadur Opuzen čiji su partneri Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA. Županija i DUNEA prepoznale su priču o jegulji i njezinu turističko-gastronomskom potencijalu još Tematskom turističkom cestom Neretva dolina života, koju su oformile ove godine.
   Brojne posebnosti, ali i upravo specifična gastronomska priča s jeguljom u glavnoj ulozi, ono su što taj kraj čini drukčijim od drugih. Jegulja, uz mandarinu, može biti neretvanski brend koji će privući prave gastronomske znalce i profilirati Neretvu kao posebno gastro-turističko odredište.
   Više o manifestaciji, program i ponudu restorana, koja je aktualna još sutra, možete pronaći na: rural-dubrovnik-neretva.hr/hr/manifestacije.