vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Ptice i zaštita prirode

Metković, 24.11.2015. - Metkovska Ornitološku udruga Brkata sjenica nositelj je projekta Edukativna radionica – ptice i zaštita prirode, u sklopu kojega je prošloga četvrtka u Prirodoslovnome muzeju Metković održano predavanje na temu ptice i zaštita prirode, a na terenu je prikazano prstenovanje ptica.
   Nakon razgledavanja Muzeja pod vodstvom ravnateljice Ivane Baće, osnovcima je predavanje o pticama u dolini Neretve i njezinoj zaštiti održao djelatnik Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije Dubravko Dender, dok im je predsjednik Udruge Bariša Ilić na terenu prikazao kako se ptice love u posebne mreže, potom mjere i važu, određuje im se spol i starost, procjenjuje tjelesna kondicija i sve se to pedantno bilježi. Ako ptica već nosi prsten i to se bilježi, a ako nije dobiva prsten Zavoda za ornitologiju HAZU-a, čiji je Ilić ovlašteni prstenovač, i pušta se u prirodu. Svi podatci šalju se središnju bazu podatka, putem koje se razmjenjuju diljem svijeta. Tako se parati kretanje ptica, njihova brojnost i stanje, što može ukazivati na poremećaje u prirodi koji pogađaju i čovjeka.
   Projekt se provodi u partnerstvu s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, a financira ga Županija putem Programa udruga iz područja zaštite prirode i okoliša.
Foto: OU 'Brkata sjenica'