vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Simulacija akcidenta icurenja amonijaka

Metković, 26.8.2006. - U prostorima Eko Jadrana – hladnjača Metković izvedena je vježba pod nazivom «Eko Jadran 2006.» u kojoj su sudjelovali pripadnici JVP Metković te djelatnici iz tri hladnjače koje se nalaze u neposrednoj blizini. U tijeku vježbe simuliran je situacija mogućeg akcidenta u kojem bi iz hladnjača iscurio amonijak.

Nakon simulacije nastanka događaja, odnosno puknuća ventila, odrađeno je davanje uzbune, dojava vatrogascima i evakuacija zaposlenika prikazanim smjerom. Nakon toga slijedilo je opremanje sa zaštitnom opremom nekolicine zaposlenika hladnjače zaduženih za hitnu intervenciju u slučaju nezgode te njihovo djelovanje raspršivanjem velike količine raspršene vode na oblak amonijaka što je omogućilo ulazak u prostor i zatvaranje ventila. Nakon dolaska vatrogasaca uslijedilo je obaranje oblaka amonijaka.

Po završetku vježbe napravljena je kratka analiza u kojoj su sudjelovali svi sudionici vježbe.
- Cilj vježbe bio je upoznavanje zaposlenika sa opasnim amonijakom, upoznavanje s načinom postupanja i korištenja zaštitne opreme pri akcidentu te koordinacija vatrogasaca i ovlaštenika poslodavca prilikom intervencije - rekao nam je Miše Miloslavić, glavni županijski vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije.

Vježbu su vodili Jure Pilj, zapovjednik JVP Metković i Davor Medić, dipl. ing. iz Eko Jadrana, a tijek vježbe kao promatrači pratili su i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje iz Područnog ureda Dubrovnik: Goran Violić, pročelnik, Mario Jerković, načelnik odjela te Stjepan Simović, načelnik Državne intervencijske postrojbe. Vježba je izvedena na nižoj razini zbog čega ovaj put nisu bili uključeni i drugi subjekti kao što su npr. policija i Hitna medicinska pomoć.
(Ivana Ilić)