vijesti www.metkovic.hr

 Internet

10.000-ta vijest

Metković, 10.12.2016. - Došao je taj dan za koji smo bili procijenili da bi mogao pasti koncem 2016. Objavili smo, nominalno, 10.000-tu vijest. Sasvim slučajno, riječ je o prethodnoj vijesti koja govori o Božiću u Neretvi. Nažalost, vijesti od 2001. do početka 2003. nestale su jer su objavljivane na platformi za koju je vladalo načelo first in – first out.

Bilo je to vrijeme kada se većina naših posjetitelja na internet spajala pomoću 56 K modema, no samo teoretski. Stoga su i fotografije tada bile minijaturne u odnosu na današnje, nije bilo klika za uvećanje jer je to značilo dugo čekanje. Onda je došao famozni ISDN i modemi 2x64 kilobita u sekundi. Moglo se birati to da se oba kanala koriste za tzv. download pa bi se fotografija 300x200 piksela, „teška“ 25 kilobajta, učitavala za „samo“ jednu i pol sekundu. Ako je na stranici bilo dvadesetak fotografija, čekalo se više od pola minute da se prikaže cijeli sadržaj.

Bilo pa prošlo, ali lijepo se sjetiti toga. Danas nam se nude, za ona vremena, astronomske brzine koje često sa sobom vuku i fast-news sadržaje. Fast-news i copy-paste, gricni odvamo, gricni odotamo i eto ti portala.

Mi ćemo i dalje, koliko je to moguće, ustrajati na autorskim vijestima, jezično korektnima (tko danas mari za hrvatski jezik), premda smo u „tržišnom“ natjecanju nevoljko pristali riječ podrediti slici. U početku bijaše riječ!