vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Veliko metkovsko-neretvansko druženje u zagrebačkoj Knjižnici 'Medveščak'

Metković, 11.3.2017. - Zagrebačka knjižnica Medveščak, poznata po svojim tematskim izložbama, bila je u četvrtak mjesto okupljanja velikoga broja Metkovaca i Neretvana te njihovih zagrebačkih prijatelja, na koje su oni prenijeli ljubav prema svome gradu i dolini. Povod je bila tematska izložba „Metković u dolini Neretve“, koja je u toj knjižnici postavljena već gotovo tri mjeseca.

Na to veliko metkovsko-neretvansko druženje došao je predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov, ministar pravosuđa Ante Šprlje, saborski zastupnici Nikola Grmoja i Miro Bulj, metkovska gradonačelnica Katarina Ujdur, izaslanik gradonačelnika Milana Bandića Mladen Bušić, pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić. Viđeni su i mnogi poznati iz svijeta znanosti, umjetnosti i sporta poput ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željka Jozića, povjesničara Ive Lučića, slikara Fadila Vejzovića, skijaša Natka Zrnčića Dima…

Program je svojevrsnom neretvanskom himnom „Na Neretvu misečina pala“ otvorila Ženska vokalna skupina KUD-a „Metković“, a potom je okupljene pozdravila Sanja Pavlaković, voditeljica knjižnice Medveščak, čiji su se svi djelatnici iznimno zauzeli da sve prođe u redu.

Suautor izložbe Ivica Puljan rekao je da tu nije riječ samo o izložbi fotografija jer njegove izložene fotografije samo prate rad autorice Milke Tice, koji je pretočen u bogat katalog što prati izložbu.

– Na zamisao da postavim izložbu „Metković u dolini Neretve“ došla sam kada sam pročitala pismo koje je Publije Vatinije iz Narone uputio slavnome Ciceronu, koji pak u Naroni traži svoga odbjeglog roba Dionizija za kojega je čuo da se nakon što mu je ukrao knjige sklonio u taj grad. Tada sam počela istraživati o dolini Neretve i u knjigama iz našega fundusa pronašla toliko zanimljivosti, što me je potaknulo da postavim ovu tematsku izložbu s opširnim katalogom – rekla je autorica Milka Tica.

Okupljene je prigodno pozdravila gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur i zahvalila autorima izložbe na promicanju Metkovića i doline Neretve te autorici Milki Tici predala cvijeće.

Mladen Bušić rekao je kako se nada da će se i ubuduće nastaviti suradnja zagrebačkih knjižnica i Ustanove za kulturu i sport Metković, koja je uz Knjižnicu Medveščak bila suorganizator skupa te omogućila tiskanje kataloga.

Vidno je raspoložen bio i predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov, rekavši da mu je iznimno drago što je u hrvatskom glavnom gradu predstavljen Metković i dolina Neretve koji se zaista imaju čime podičiti. Za HRT-ov Dnevnik 3 izjavio je: „Bila mi je, zaista, iznimna čast, bilo mi je stvarno drago biti okružen Metkovcima i Neretvanima danas u glavnom gradu Hrvatske i pokazati čime se sve može podičiti neretvanski kraj i koliko je bogata naša povijesna, kulturna i prirodna baština“.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa, što su ga moderirali Niko Pavlović i Roko Veraja, nastupila je još Klapa „Nostalgija“ i mezzosopranistica Tereza Gabrić. Stihove i prozne tekstove neretvanskih autora govorili su Niko Pavlović, Roko Veraja, Domagoj Vidović i Vojislav Mataga, koji je na opuzenskome idiomu pročitao dvije svoje pjesme o svekrvi i nevjesti te izazvao buru smijeha.

Uime Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu, predsjednik Luka Vlahović uručio je Ivici Puljanu Zahvalnicu za potporu radu Društva. Zahvaljujući brojnim donatorima, druženje je nastavljeno na domjenku na kojemu su svojom pjesmom zagrebačke goste još jednom oduševile članice Ženske vokalne skupine KUD-a Metković.

Izložba „Metković u dolini Neretve“ u Knjižnici Medveščak ostaje još dva tjedna, a u drugoj polovini travnja bit će postavljena u Gradskom kulturnom središtu Metković. Potom će obići veće hrvatske gradove.
Foto: Z. Mateljak, I. Puljan