vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Obavijest maslinarima!

Metković, 16.3.2017. - Upozoravaju se maslinari da naprave preventivnu zaštitu maslina od uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina) . Za tu namjenu moguće je koristiti jedan od pripravaka: Stroby WG, Nativo WG ili Difcor.

U maslinicima gdje je obavljena rigorozna rezidba smisleno je zaštitu napraviti jednim od pripravaka na osnovi bakra(Cuprablau–Z, Neoram WG, Nordox 75 WG) zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane nastale od rezidbe i preventivne zaštite od uzročnika bakterijskog raka (Pseudomonas syringae pv. savastanoi). Kod primjene bakrenih sredstava na stablima zaraženim paunovim okom moguća je pojava tzv. bakrenog šoka koji se očituje u masovnom opadanju zaraženog lišća.

Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi!

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb.

Svako tretiranje je potrebno zabilježiti u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.       

e-mail: ivana.tomac.talajic@savjetodavna.hr