vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Žensko oglavlje nekada i danas

Metković, 18.3.2017. - U sklopu Projekta izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2016./2017. pod nazivom Prozor u prošlost, vrata u budućnost, održana je još jedna radionica u prostorijama Udruge Otac Ante Gabrić, kojoj su partneri bili Osnovna škola Stjepana Radića i Dječji vrtić Metković.

Temu današnje radionice 'Žensko oglavlje nekada i danas' otvorila je Katarina Petković Galov, osvrnuvši se na tradicionalne načine pravljenja pletenica koje su se preplitale na potiljku ili se s njima pravio vijenac oko glave. Spomenut je i pribor kojim se služilo te 'gelovi' poput onih od svinjske masti. Paula Miličević prikazala je neretvansku narodnu nošnju za žene i muškarce te objasnila kako je složiti da bi se sačuvala za buduće naraštaje.

Učenici su s velikim zanimanjem slagali narodne nošnje, nakon čega je slijedilo međusobno pletenje pletenica, koje su djevojčice s oduševljenjem pravile.

Budući da se ovih dana obilježava Svjetski dan pripovijedanja, neizostavna je bila i legenda o kralju Norinu te su svi zajedno zapjevali: U kralja Norina, glava od gudina, noge od kenjca, kozje uši…