vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Pletenje je 'in'

Metković, 23.3.2017. - Jučer smo u prijepodnevnim satima posjetili Osnovnu školu Stjepana Radića, točnije učiteljicu Anku Milinković i njezinu skupinu učenika od prvoga do četvrtoga razreda koji se u sklopu izvannastavnih aktivnosti bave pletenjem.

Pod učiteljičinim vodstvom učenici su se pletenjem počeli baviti u prvome razredu 2013. godine, a idućih godina priključivali su im se novi prvašići. S obzirom na činjenicu da živimo u globaliziranom i informatiziranom svijetu, u kojemu djeca provode previše vremena za računalima, cilj te aktivnosti je smanjiti tako provedeno vrijeme i potaknuti kreativnost. Važno je istaknuti da se tom aktivnošću razbijaju predrasude o „muškim“ i „ženskim“ poslovima jer osim djevojčica na radionicama sudjeluju i dječaci pa čak i jedan učenik prvoga razreda srednje škole.

Djeca su nama kazala da su aktivnosti pletenja jedne od najboljih koje su pohađali te ih preporučuju svojim vršnjacima, a na kraju su nam otkrili da u skoroj budućnosti planiraju napraviti izložbu kapa, šalova, torbica, narukvica i drugih odjevnih predmeta nastalih tradicionalnim pletenjem. Učiteljica Milinković nam je rekla da se svi koji se žele baviti pletenjem mogu njoj javiti za sudjelovanje na radionicama.