vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Na ušću Neretve postavljene kućice za zlatovrane

Metković, 23.3.2017. - Kako javljaju iz Ornitološkoga društva Brkata sjenica, pokrenut je Projekt Edukacija o promatranju i zaštiti ptica u organizaciji Javne ustanove za upravljanje dijelovima prirode i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, čija je svrha pružiti pomoć jednoj od najugroženijih ptičjih vrsta koje se gnijezde u Hrvatskoj.

Riječ je o zlatovrani (Coracias garrulus) čija se jedina gnjezdilišta u našoj zemlji nalaze u malom području sjeverne Dalmacije, a one se najčešće gnijezde u dupljama starih stabala pa se njihov nedostatak može nadomjestiti postavljanjem kućica.

Materijal za izradu kućica osiguralo je Društvo pedagoga tehničke kulture Dubrovnik, a kućice su izrađene u suradnji s Ornitološkim društvom Brkata sjenica, koje će svoj doprinos dati i prilikom njihovog postavljanja kućica na odabrane lokalitete u delti rijeke Neretve. Uz volontere, akciji su se odazvali učenici OŠ Komin s mentorom Josipom Šprljom.

Slična se akcija planira i na području Konavala, točnije u Konavoskom polju, gdje su zlatovrane također zabilježene posljednjih godina.