vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Neretvanska plovila

Metković, 24.3.2017. - U Gradskom kulturnom središtu sinoć je otvorena izložba likovnih radova učenika Srednje škole Metković 'Neretvanska plovila', na kojoj su se učenici predstavili svojim radovima nastalima različitim tehnikama.

Lađa i trupa jednoznačno su vezane uz dolinu Neretve i unatoč svemu što nudi suvremena tehnologija u izradi plovila koriste se i danas gotovo u neizmijenjenu obliku. Ta su plovila opstala do današnjih dana upravo zbog svoje jednostavne konstrukcije, ali i zbog toga što Neretvani ljubomorno čuvaju svoju tradiciju. Konstrukcija lađe gotovo je identična konstrukciji starohrvatskoga broda Condura Croatica pronađenoga u Ninu pa se zna reći da je neretvanska lađa „živi fosil“ među plovilima.

Upravo taj osjećaj pripadnosti svome neretvanskome kraju i svijest o očuvanju naše baštine učenici SŠ Metković iskazali su pod vodstvom su prof. Katarine Barišić svojim likovnim uradcima u kojima dominiraju voda, trupa i lađa, ali i prikazi povijesnih plovila iz antičkoga i srednjovjekovnoga doba.

Okupljene je pozdravio ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Milan Kapović, a na likovne radove osvrnula se povjesničarka umjetnosti Ivana Baće. Prof. Barišić govorila je o značaju očuvanja naše baštine te zaštite voda, bez kojih dolina Neretve ne bi bila to što jest. Na kraju je okupljene pozdravila i metkovska gradonačelnica Katarina Ujdur. U sklopu izložbe učenici su održali prigodan program ispunjen pjesmom i recitacijama.