vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Obavijest voćarima

Metković, 25.3.2017. - Tijekom kišnog vremena nasadima koštićavog voća u razvojnom stadiju početka cvatnje prijeti zaraza uzročnikom paleži cvijeta i izboja (Monilia laxa).

Zaštitu je moguće napraviti prije najavljenih oborina jednim od pripravaka: Chorus 50 WG, Signum DF, Switch 62,5 WG,Nativo WG, Difcor, Indar 5 EW. U voćnjacima koji su na završetku cvatnje u zaštitu uključite suzbijanje tripsa uporabom pripravka Vertimec 018 EC.

Radi mjera dodatne zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete i voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen. Mjere zaštite provoditi po mirnom vremenu dan-dva prije najavljenih oborina prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.      

e-mail: ivana.tomac.talajic@savjetodavna.hr