vijesti www.metkovic.hr

 Izbori

Most predstavio projekte koji su dovršeni i najavio sljedeće

Metković, 2.4.2017. - Treća po redu konferencija za medije Mosta nezavisnih lista održana je jučer u stranačkim prostorijama u Metkoviću. Okupljenim novinarima prva se obratila aktualna gradonačelnica i Mostova kandidatkinja za gradonačelnicu na predstojećim izborima Katarina Ujdur.

Tematika je bila uređenje Grada Metkovića i važniji projekti koje je Most realizirao u protekle četiri godine. Gradonačelnica je istaknula da su projekti započeli radovima na križanju Splitske ulice i Ulice Andrije Kačića Miošića. Vrijednost toga projekt bila je 1.139.000,00 kuna, od čega ga je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU sufinanciralo u iznosu od 539.000,00 kuna. Potom je uslijedila rekonstrukcija Ulice Andrije Hebranga, odnosno projekt koji ih je dočekao pri preuzimanju vlasti. Gradonačelnica je rekla da se s izvođačem vodio sudski postupak koji je završen, a izvođenje radova je trajalo od travnja 2013. do ožujka 2015. godine.

Uređenje Male tržnice u dijelu grada na desnoj obali Neretve također je financirao Grad Metković pa je finalizacijom toga projekta uređen prostor za prodaju voća i povrća, a uz njega je napravljen i parking. Ukupna vrijednost navedenoga projekta, čiji su radovi trajali od kolovoza do studenoga 2015. godine, bila je 415.000,00 kuna.

Sljedeći ostvaren projekt je izgradnja dječjega igrališta na Unki, čija je vrijednost bila 450.000,00 kuna. Izgradnja je financirana iz Programa održivoga razvoja lokalne zajednice i Ministarstva regionalnoga razvoja.

Slijedi projekt uređenja Šetališta 116. brigade HV-a s biciklističkom stazom, vrijedan 1.043.000,00 kuna, dobivenih na Natječaju Ministarstva turizma. U 2014. godini kada je 116. brigada HV-a slavila 23. obljetnicu Grad Metković odlučio je odati počast neretvanskim braniteljima te je šetalište nazvano po 116. brigadi HV-a. U 2016. godini kada su radovi na šetalištu završeni Šetalište 116. brigade HV-a je službeno otvoreno u sklopu 25. obljetnice brigade. Ministarstvo turizma je taj projekt sufinanciralo u iznosu od 730.000,00 kuna. U svom daljnjem osvrtu na Šetalište gradonačelnica je istaknula da je napravljen prvi kilometar biciklističke staze u Metkoviću, što je izvrsno polazište za daljnji razvoj cikloturizma.

Potom se pristupilo uređenju Trga bana Jelačića na kojem su se uklonila stara stabla i posadila nova, a poslije su se uredila mjesta za parkiralište i dječje igralište s antistresnom podlogom. Ukupna vrijednost projekta uređenja Trga bana Jelačića bila je 547.000,00 kuna, sufinancirano kroz Program održivoga razvoja lokalne zajednice putem Ministarstva regionalnoga razvoja u iznosu od 334.000,00 kuna.

Grad Metković je i kroz druge projekte opreman turističkom infrastrukturom pa je tako kroz projekt razvoja cikloturizma Metković opremljen s četiri pametne klupe. Dvije pametne klupe stavljene su ispred OŠ Stjepana Radića dok su druge dvije stavljene ispred OŠ don Mihovila Pavlinovića te je postavljena i nova turistička mapa s digitalnim prikazom Metkovića. Vrijednost toga projekta bila je 175.000,00 kuna, a iznos koji je sufinanciralo Ministarstvo turizma je 75.000,00 kuna.

Nadalje je istaknuto da je označena biciklistička staza Prud-Dragovija-Vid, što uključuju turističku signalizaciju, a u sklopu istog projekta otisnuta je brošura Posjeti Metković - Visit Metković. Kroz protekle četiri godine rješavali su se mnogi komunalni problemi. Gradonačelnica Ujdur rekla je da se u Gradu Metkoviću aktivno radi na poboljšanju infrastrukture te da su navedeni projekti samo jedan dio cjelokupne priče.

Grad Metković s tvrtkom Metković d.o.o. prijavio se na mjeru 7.2.2. kojom će se urediti kanalizacija i cesta u Prudu. Na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća dano je dopuštenje za investiranje i ulaganje u drvenu rivu u Vidu pokraj parkirališta i opremanje dječjega vrtića u Vidu.

Ministarstvu graditeljstva su prijavljeni projekti nerazvrstanih cesta u koje spadaju Sportska ulica i Ulica kneza Domagoja, a na Ministarstvu regionalnoga razvoja prijavljena je rekonstrukcija šetališta na Unki, koje neće izgledati kao što sada izgleda Šetalište 116. brigade HV-a, ali će se staviti novi sloj asfalta te novi koševi za otpad i klupe.

Na natječaj je prijavljen i završetak Hebrangove ulice. Odobren je projekt Biciklom do Narone vrijedan 135.000,00 kuna, što će financirati Ministarstvo turizma. Projekt obuhvaća postavljanje dviju biciklističkih postaja koje bi se trebale nalaziti na Trgu kralja Tomislava i ispred Arheološkoga muzeja Narona. Na desnoj obali Metkovića sređena je Ulica Matije Gupca, a nastojat će se što prije krenuti s projektom kanalizacije.

U nastavku tiskovne konferencije predstavljeno je novo Mostovo pojačanje za predstojeće lokalne izbore. Riječ je o Anti Mareviću, dragovoljcu Domovinskoga rata koji je bio pripadnik 116. brigade HV-a i 4. gardijske brigade HV-a. U vlastitome predstavljanju Marević je kazao da se Mostu stavio na raspolaganje jer ih je prepoznao kao mladu i odlučnu skupinu koja ga podsjeća na prve godine Domovinskoga rata kada je sa suborcima stao u obranu domovine. Marević je nadalje istaknuo da mu je iznimna čast i zadovoljstvo biti dio Mosta i s njima izgrađivati za bolje i pravednije društvo.

Posljednji koji je govorio na konferenciji bio je Mostov saborski zastupnik i aktualni zamjenik gradonačelnice Nikola Grmoja, koji je rekao da mu je velika čast govoriti poslije Ante Marevića koji je svojom borbom u Domovinskom ratu dao doprinos stvaranju neovisne Hrvatske. Grmoja je u svom nastupu kazao da se Most često nepravedno optužuje da nije uspio napraviti konkretne stvari u Metkoviću, međutim, gradonačelnica Ujdur je takve neistine demantirala današnjom prezentacijom. S obzirom na početak mandata i sredstava koja su tada imali, kako ističe Grmoja, Most je napravio čudo jer je uspio vratiti znatan dio duga i pokrenuti navedene projekte. U narednim prezentacijama pokazat će se, posebno u pogledu kanalizacije, kanalizacijske mreže i vodovoda, da se napravilo jako puno. Grmoja zaključuje da je usprkos skromnim financijskim sredstvima i programom stabilizacije gradskih financija Most napravio puno više nego svi prethodnici, a napravit će još više u sinergiji gradske, županijske i državne vlasti. Očekuje da će građani prepoznati iznimnu priliku za Metković i dati glas opciji koja će se istinski boriti za bolji Metković, ali i bolju Hrvatsku.

U završnoj riječi osvrnuo se i na dio medija koji konstantno napadaju Most i manipuliraju javnim mnijenjem, posebno na članke u Slobodnoj Dalmaciji u kojima se piše o navodnim kilometarskim gužvama za koje je odgovoran Most, što su neistine. Nadalje je istakao da Mostovci u Zagreb nisu otišli na bilo koji način uživati nego se boriti za dobrobiti Grada Metkovića, doline Neretve i hrvatskoga juga. Grmoja se uključio i u borbu za župana Dubrovačko-neretvanske županije, u kojoj prema relevantnim anketama ulazi u drugi krug s HDZ-ovim kandidatom Nikolom Dobroslavićem.
F. Bokan