vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

Smotra kazališnih amatera DNŽ

Metković, 4.4.2017. - Evo i jedne informacije ljubiteljima kazališnoga amaterizma. Tradicionalna Smotra kazališnih amatera dubrovačko-neretvanske županije ove se godine održava 8. travnja u dubrovačkim Lazaretima. Nastupaju Kazališna družina „Kolarin“ i Studenski teatar „Lero“ i Amatersko kazalište Opuzen, koje je sinoć svoju novu predstavu Crnostrig u eteru premijerno izvelo u Opuzenu.

 

PROGRAM:

18:00 Grad sjena ST „ Lero“ (Lero, Lazareti)

19:30 Crnostrig u eteru AK Opuzen (Linđova lađa, Lazareti)

21:00 Vjera iznenada KD „Kolarin“ (Linđova lađa, Lazareti)

Ulaz za sve predstave je slobodan.

 

GRAD SJENA

Autori teksta: Milan Milišić, Nikola Vitov Gučetić, Juraj Dragišić, Davor Mojaš

Redatelj: Davor Mojaš

Igraju: Jasna Held, Zvončića Šimić, Ana Petrović, Katarina Ruščić, Glorija Ribić, Ksenija Medović.

„Grad sjena“" je predstava koja želi otvoriti dubrovačke skrivene i javne spomenare i dnevnike, progovoriti o Gradu jučer i Dubrovniku danas te izborom slika i prizora, izmaštanih sekvenci nesna, prepoznati mijene koje zatiču njegove stanovnike. One preostale kroničare koji pamte i ne zaboravljaju. Godine svoje i rijetke neizgubljene slikopise u osobnim i obiteljskim albumima koji se sve rjeđe listaju. U Gradu koji se mijenja opirući se doslovnostima i destinacijskim tragovima koji ga zatiču. Pun sve jednostavnijih šifri rastućih statističkih pokazatelja svojih turističkih uspješnosti. A sve pustiji i osamljeniji s najljepšim sve vremenskim kulisama teatra svoje sudbine u kojem igraju sjene…

 

CRNOSTRIG U ETERU

Autor teksta i redatelj: Hrvoje Barbir Barba

Igraju: Vinko Vuković Liska, Ivana Talajić, Marijo Jurković, Maja Juračić, Hrvoje Barbir Barba, Silvija Padovan, Suzana Mušan, Lara Glamuzina, pas Mrva.

Predstava tematizira odnos društva prema hrvatskim braniteljima, pogađajući u srž ovog višegodišnjeg upornog medijskog spina u kojem su ovi naši junaci neprestano prikazivani u izrazito lošem svijetlu. Predstava je puna humora ali i teških situacija kojima smo svi okruženi.

 

VJERA IZNENADA

Autor teksta: Marko Bruerović

Redatelj: Paolo Tišljarić

Igraju: Jelica Čučević, Ante Tonći Đurković, Barbara Lončarić Lučić / Ana Knez, Aida Machiedo / Jelena Maržić, Nikola Sekulo / Petar Puljić / Ivan Boban, Leo Mrkić, Marinka Metković / Kaća Carević, Marija Hrtica / Darija Mikulandra Zanetić.

Ovom predstavom KD „Kolarin“ otvara se novim izazovima i čim svojevrsni zaokret u svojem dosadašnjem radu. Uhvatili smo se u koštac sa suvremenim čitanjem klasika, koji ima tendenciju estetskog i poetičkog pomaka prema nekim novim razumijevanjima odnosa glumca i teksta.

S mnogo vještine i humora, na krilima renesansnog genija Držića i baroknog majstora Molićrea, kroji Bruerević fantastičnu komediju britkog humora i svevremenskih zapleta. Služeći se renesansnim modelom oblikuje likove gotovo nalik onima iz Držićevih klasika (Gospar Kristo uvelike nalikuje Pometu, Gospar Valo Arkulinu, itd), koja stavlja u strukturu „zlatnog reza" barokne komedije. Takav spoj uronjen u Dubrovačku svakodnevicu kraja 18-og i početka 19-og stoljeća, čini neodoljivi poziv na reaktualizaciju. U našoj predstavi želja nam je kroz jezik onog vremena progovoriti o našem vremenu u kojem „zlato sve može". Ova predstava nije slika, ona je zrcalo.