vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Među 43 pozvana na državno Natjecanje čak troje mladih fizičara iz OŠ S. Radića

Metković, 6.4.2017. - Na službenim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje objavljen je popis pozvanih učenika na državno Natjecanje iz fizike, koje će se od 2. do 5. svibnja 2017. održavati u Vinkovcima. Među najboljima u Hrvatskoj našli su se Petar Borovac i Toni Žderić iz 8. d te Stipe Šutalo iz 8. e razreda OŠ Stjepana Radića. Riječ je o najvećem uspjehu učenika te škole otkada je toga natjecanja.

Petar je na županijskom Natjecanju iz fizike osvojio prvo mjesto, Toni drugo, a Stipe četvrto, međutim, prema ostvarenim rezultatima, našli su se na popisu 43 učenika koji će put Vinkovaca. Za njihov uspjeh zaslužna je i izvrsna nastavnica fizike Renata Obradović pa iz Škole ističu da su ponosi na Petrov, Tonijev i Stipin uspjeh, isto kao i njihove mentorice Renate.

No, uspjesi te škole (tada OŠ Metković) iz fizike sežu u daleku prošlost. Godine 1970. Ivo Veraja (mentor pok. Tomislav Volarević) na republičkom je Natjecanju u Zagrebu osvojio treće mjesto. Najbolje je primio tadašnji republički sekretar za obrazovanje i kulturu književnik Mirko Božić, a Ivo je za nagradu dobio ručni sat, dar danas ravan ponajboljem pametnom telefonu.