vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita okoliša

Ministar Dobrović se u Metkoviću upoznao s okolišnom problematikom

Metković, 7.4.2017. - Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović danas je u uredu metkovske gradonačelnice Katarine Ujdur održao sastanak s gradonačelnicima, načelnicima i direktorima komunalnih poduzeća neretvanskih gradova i općina, kako bi se bolje upoznao s problematikom vezenom uz okolišne teme, ponajprije s gospodarenjem otpadom i vodoopskrbom. Za izjave smo zamoli ministra Dobrovića i gradonačelnicu Ujdur.

– Što se tiče gospodarenja otpadom, upoznao sam se sa stanjem te aktivnostima koje se vode u pojedinim gradovima i mogu reći da je to prilično dobra situacija, da se uvode sustavi odvojenoga prikupljanja, da se postižu dobri rezultati i da građani dobro odgovaraju na to te da su spremni za javne pozive za reciklažna dvorišta. Isto tako, pripremaju se za skori poziv financiranja sortirnica, bez kojih nema kvalitetnoga odvojenog prikupljanja otpada. Sve skupa ukazuje na to da Hrvatska ima priliku i mogućnost pomaknuti se s posljednjih mjesta u Europskoj uniji na napredna mjesta po pitanju odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada. Svi gradovi i općine imaju spremne projekte koji se tiču reciklažnoga dvorišta, tako smo se upoznali i sa stanjem u Gradu Metkoviću. Sortirnica, kompostište, sustav odvojenog prikupljanja otpada sve je to nužno, a za što prije nije bilo sustavnog financiranja toga dijela sustava – rekao je ministar Dobrović.

– Danas je ministar posjetio Grad Metković, gdje smo organizirali sastanak s ostalim načelnicima i gradonačelnicima te direktorima komunalnih poduzeća i izložili ministru projekte u kojima se nalazimo. Razgovarali smo o problemima koje imaju pojedine jedinice lokalne samouprave. Konkretno, što se tiče Grada Metkovića predstavili smo da se prijavljujemo na natječaj za projektnu dokumentaciju za reciklažno dvorište i sortirnicu. U planu je i izgradnja kompostane u suradnji s jednom udrugom iz Splita, sve u skladu s planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Dakle, Grad Metković je u izmjenama plana gospodarenja otpadom – rekla je gradonačelnica Ujdur.
M. Pehar