vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Obavijest proizvođačima mandarina

Metković, 13.4.2017. - Pregledom nasada mandarina na stablima kod kojih je krenula vegetacija uočena je populacija štitastih uši iznad gospodarskog praga štetnosti. Zaraza štitastim ušima vidljiva je i po prisutnosti „medne rose“ na zelenim dijelovima biljke na koju se tijekom vegetacije naseljavaju gljive čađavice.

Na taj način se već oslabljenim stablima smanjuje se asimilacijska površina lista. U navedenim slučajevima preporučujemo uporabu insekticida koji su registrirani za kurativno suzbijanje štitastih uši trgovačkog naziva: Pyxal, Brai, Movento uz dodatak okvašivača.

Navedenim pripravcima moguće je dodati pripravak na osnovi mankozebatrgovačkog naziva: Dithane DG Neotec, Penncozeb 75 DG, radi preventivnog suzbijanja gljivičnih bolesti ( antraknoza, vršna trulež ploda).

Štitaste uši moguće je suzbijati i pripravcima na osnovi mineralnog ulja ili parafinskog ulja, trgovačkog naziva :Mineralno svijetlo ulje, Bijelo ulje, Ovipron Top, Promanal neuu koncentraciji 2%, a najbolji učinak se postiže kad se tretiranje ponovi 3 puta u razmacima od deset dana.

Kemijske mjere zaštite u voćnjaku ne smiju se provoditi za vrijeme cvatnje.

Zaštitna sredstva primijeniti sukladno uputama na etiketi.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.