vijesti www.metkovic.hr

 Metković 600

Dječje žudije prije 77 godina

Metković, 15.4.2017. - Žudije u metkovskoj Župi sv. Ilije ove godine navršavaju 160 godina od svoga osnutka pa su tako najstarije u Dalmaciji, što će najvjerojatnije značiti i u Hrvatskoj. Lorettski sjemeništarac Ante Gluščević 1857. godine donio je taj običaj u Metković, otkuda se proširio Neretvom i Dalmacijom.

Ivo Veraja nam je poslao dvije zanimljive fotografije, od kojih danas objavljujemo prvu, nastalu na Veliki četvrtak, 21. ožujka 1940. godine u današnjoj Ulici Ante Starčevića, na mjestu gdje je sada 'Školska knjiga'. Na njoj su metkovska djeca odjevena u žudije. Naprijed je vođa pok. Ivica Veraja, drugi slijeva je pok. Joško Pavlović (profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu), a do njega je njegov brat Ante Pavlović, dugogodišnji nogometni djelatnik (tajnik FSJ-a i HNS-a). Obojici je otac bio Cvito, vlasnik Hotela 'Zagreb', danas 'Narona'.

Drugi desno od žudija, s bijelom kapom na glavi, je Mirko Boman, glumac koji je igrao manje uloge u filmovima i serijama Obrada Gluščevića i Antuna Vrdoljaka. Spomenut ću samo serije' Prosjaci i sinovi' te 'Jelenko' i filmove 'Kad čuješ zvona' te Papićev 'Izbavitelj'. Za Šimuna na poleđini piše da je dječak Božo P. Možda tko zna o kojemu je prezimenu riječ. Svakako nije pok. Božo Petrov jer je on bio pet-šest godina stariji od dječaka s fotografije.

U daljini, iza stabla, nazire se rodna kuća velikoga hrvatskog pjesnika Ivana Slamniga, koja je stradala u II. svj. ratu.