vijesti www.metkovic.hr

 Izbori

Na druženju mostovaca Ujdur najavila u Metkoviću 365 milijuna kuna investicija

Metković, 19.4.2017. - Na sinoćnjem druženju članova i simpatizera Mosta nezavisnih lista u Gradskom kulturnom središtu, unatoč nevremenu, okupio ih se velik broj.

Okupljene je pozdravio bivši Mostov saborski zastupnik Mario Klobučić te da im se obrati pozvao Katarinu Ujdur, aktualnu gradonačelnicu i Mostovu kandidatkinju za gradonačelnicu Metkovića u sljedećem mandatu.

Ujdur je u svojemu iscrpnom izlaganju načinila presjek aktivnosti Gradske uprave otkako je Most 2013. osvojio vlast u Metkoviću. Rekla je da je Grad Metković do sada izdvojio više od pola milijuna kuna za obnovu zemljišnih knjiga k. o. Metković, u komunalnu infrastrukturu uloženo je 24 milijuna kuna, U Gradsko kulturno središte 2,2 milijuna kuna, u sportsku infrastrukturu 300 tisuća kuna, gotovo 600 tisuća kuna u gradski bežični internet, pet milijuna kuna u infrastrukturne projekte u Ulici A. Hebranga, raskrižju Splitske i A. K. Miošića, Šetalištu 116. brigade HV-a, dijelu Trga bana Jelačića, dječjem igralištu na Unki i maloj tržnici uz podvožnjak na desnoj strani grada. Vrijednost ulaganja u gospodarenje otpadom gotovo je 17 milijuna kuna, u Gospodarsku zonu Dubravica do sada milijun od ukupno 26 milijuna kuna, u novu javnu rasvjetu 5,5 milijuna kuna, u radove u Prudu 7,6 milijuna kuna te 1,7 milijuna kuna u Vidu. Navela je i neke manje projekte, ukupne vrijednosti oko 2 milijuna kuna, poput uređenja šetnice Unka, dovršetka Ulice Andrije Hebranga, obnove Ulice kneza Domagoja, obnove Sportske ulice i dijela Ulice Ante Starčevića te projekta Biciklom do Narone. Nedavno je započela realizacija projekta prerade voća i povrća u vrijednosti 48 milijuna kuna. Uza sve to treba spomenuti i državne projekte poput nove zgrade Suda i postaje granične policije u Metkoviću te izgradnju nasipa za obranu od poplave.

Kao najveći projekt Ujdur je istaknula Projekt aglomeracije Metković u vrijednosti 275 milijuna kuna te je rekla da će prekosutra biti uvršten u strateške projekte Republike Hrvatske. Riječ je o sustavu javne odvodnje grada za 95% građana, gradnji i rekonstrukciji 40 km fekalne odvodnje te rekonstrukciji 17 km zastarjele vodoopskrbne mreže. Realizacija projekta započela je 2014., a s izvođenjem radova započet će se do kraja ove godine.

Ujdur je podcrtala da je u posljednje četiri godine u grad investirano oko 90 milijuna kuna, od čega je desetina vlastitih sredstva, te da se trenutno za budućnost planira oko 365 milijuna kuna investicija iz različitih izvora (EU-fondovi, privatne investicije i vlastita sredstva).

Aktualni zamjenik gradonačelnice i saborski zastupnik te Mostov kandidat za župana DNŽ Nikola Grmoja uvjeren je da ulazi u drugi krug. Kaže da u proteklom četverogodišnjem mandatu župana Dobroslavića Županija u Metković nije uložila ni kune te da je to sramotno, budući da je baš glasovima iz Metkovića, jer Most tada nije imao svoga kandidata, postao županom. Nastupajući pod sloganom „Snažni glas hrvatskoga juga“ Grmoja je obećao da neće biti župan za protokole i „naslikavanja“ te da će se za probleme županije sigurno čuti u Zagrebu i da neće odustajati dok se oni ne riješe. Rekao je da Metković treba iskoristiti to što je Most nezavisnih lista relevantna politička snaga na razini države. Podržao je u kandidaturi Katarinu Ujdur, ponovivši da bi HDZ-ov gradonačelnik u Metkoviću bio samo jedan od stotine takvih u Hrvatskoj pa bi za sve želi napraviti trebao stati u red.