vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Radost življenja s kamenom

Metković, 23.4.2017. - Povodom zatvaranja izložbe Bračke stine u Arheološkome muzeju Narona prof. Ivo Donelli održao je predavanje Radost življenja s kamenom.

Rodom Metkovac, Donelli je izvanredni profesor restaurator i savjetnik na Umjetničkoj akademiji u Splitu na Odsjeku za konzervaciju i restauraciju kamena. Kao konzervator-restaurator radio je u Arheološkom muzeju u Zadru, u Muzeju Hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu te u Arheološkom muzeju u Splitu.

Nakon pozdravnoga obraćanja ravnatelja Muzeja Tonija Glučine, Donelli je ispričao kako je sve počelo i od kuda se stvorila ljubav prema kamenu. Misli da je presudan bio upis u srednju školu na smjer klesarstva. Donelli se osvrnuo i na početke nastanka Arheološkoga muzeja Narona, prisjetivši se svog rada, te je zahvalio arheologu Emiliju Marinu koji je, usprkos pritiscima svjetskih restauratora, posao prepustio hrvatskim stručnjacima. Također je objasnio i razvoj restauracije, koja je u počecima bila zanat, a danas uz pomoć vrhunske tehnologije postaje znanost. Donelli nije krio zadovoljstvo bavljenja tim poslom, a svoje stečeno znanje nesebično prenosi i na svoje učenike.
M. Pehar