vijesti www.metkovic.hr

 Izbori

Nikola Grmoja: Hvatski poljoprivrednici su na milost i nemilost vremenskim uvjetima

Metković, 23.4.2017. - Ponovno je uslijed ekstremno niskih temperatura stradalo i do 80% nasada čarskih vinograda. U ovakvim situacijama, obično je prvi potez svih političkih opcija poslati Zahtjev za elementarnu nepogodu. Međutim, nakon što se i proglasi elementarna nepogoda, napravi procjena i pošalje državnom povjerenstvu, poljoprivrednici dobiju naknadu štete od jedva 2 do 4%. Na količinu nastale štete, apsolutno neprihvatljiv iznos. To se događa uslijed nepripremljenosti županije za elementarne nepogode.

Zalagat ću se kao župan da poljoprivrednici osiguravaju svoje poljoprivredne površine i trajne nasade te ću u proračunu županija osigurati ozbiljna sredstva za subvencioniranje premija osiguranja poljoprivrednicima svog proračuna. Osim toga, potrebno je ekipirati što hitnije stručnu pomoć kako bi pripremili dokumentaciju i aplicirali za mjeru 5 iz EU fondova pod nazivom „Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti“. Riječ je o ukupno skoro 118 milijuna eura koje se zahvaljujući nesposobnom upravljanju županijom ne koriste. Jedino što se trenutno nudi poljoprivrednicima je mizernih 2-4% naknade štete u odnosu na mogućih 100% pokrivenosti nastale štete.

Neznanje, nespremnost i nestručnost županija, ostavljaju poljoprivrednike u Hrvatskoj na milost i nemilost vremenu, dok u svim uređenim sustavima brinu o njima edukacijom, pravovaljanom pripremom i korištenjem sredstava koja su nam doslovce „ispred nosa“ – izjavio je Mostov kandidat za župana DNŽ Nikola Grmoja u priopćenju za medije.