vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Slavna Četvrta proslavila 26. obljetnicu osnutka

Metković, 29.4.2017. - U Splitu je jučer održana središnja proslava obilježavanja 26. obljetnice osnivanja legendarne IV. gardijske brigade, slavne postrojbe iz Domovinskoga rata. Obilježavanje je započelo s Večeri domoljubne poezije, održane dan ranije u prostorijama Udruge veterana IV. gardijske brigade.

Na samu je obljetnicu na splitskoj Rivi tijekom jutra je bio Sajam braniteljskih zadruga. U bivšoj vojarni Sv. Križ u spomen-kapelici posvećenoj poginulim pripadnicima Četvrte brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće, nakon čega je u obližnjoj kapelici održana sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike IV. gardijske brigade, koju je predvodio don Marko Medo, kapelan Ministarstva obrane i zapovjedništva GS OS.

Potom je u prepunom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održan veličanstven kulturni program. Otvoren je Gundulićevom Himnom slobodi uz ulazak povijesnih postrojba, među kojima su bili i Domagojevi strijelci iz Vida. Dvoranom je dominirala velika 25-metarska hrvatska zastava podružnice Metković s natpisom In hoc signo vinces, geslom iz grba IV. gardijske brigade. Tijekom programa nazočnima su se obratili predsjednik Udruge Božo Zadro, ratni zapovjednici Četvrte, načelnik GS OSRH general Mirko Šundov i ministar obrane general Damir Krstičević te predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Cijeli program vodila je dramska umjetnica Mladenka Gruica, a među više od 150 izvođača nastupili su Špiro Boban i Nelli Manuilenko, oboje operni prvaci splitskoga HNK, orkestar HRM-a, ženska klapa Narenta iz Mostara, klape Sveti Juraj i Sveti Mihovil, Kaštelanske mažoretkinje, Dječji zbor Kostanje te žene iz Vrlike. Zajedničko druženje uz domjenak veterana Četvrte i njihovih gostiju nastavilo se u prostorijama Udruge.
B. Markota