vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Veterani Četvrte na proslavi 'Kuna'

Metković, 1.5.2017. - Izaslanstvo Udruge veterana IV. gardijske brigade DNŽ-a na poziv je Udruge veterana III. gardijske brigade sudjelovalo na središnjoj proslavi obilježavanja 26. obljetnice osnutka te brigade, koja se ove godine održala u Novoj Gradiški.

Svečanost je započela svetom misom za poginule pripadnike Treće u crkvi Bezgrešnoga začeća BDM, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće pokraj spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Svečana akademija održana je u Domu kulture, a za kraj svečani domjenak i druženje u Društvenom domu. Tijekom svečanoga ručka veterani Četvrte su domaćinima uručili prigodne darove Grada Metkovića te ministru branitelja Tomi Medvedu maketu neretvanske lađe.

U odori III. gardijske brigade u Domovinskom ratu bila su i dva naša Neretvana (posljednja fotografija snimljena u Nuštru 1991.). To su Miro Vladimir i pok. Ivica Prusac Juma, koji je poginuo na posavskom ratištu 30. svibnja 1992. godine.

III. gardijska brigada Kune osnovana je 29. travnja 1991. Kroz njezine postrojbe, od osnutka pa do 28. veljače 2003., tj. preustroja Kuna i V. gardijske brigade Sokolovi u Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu, prošlo je oko 10 tisuća pripadnika. Tijekom Domovinskoga rata Treća je sudjelovala na mnogim ratištima gdje se branila i stvarala domovina nam Hrvatska, ali i branio opstanak hrvatskoga naroda na ovim područjima. U svim tim ratnim vihorima njezinih je 369 pripadnika položilo svoje živote na oltar domovine, a njih 1.088 je ranjeno. Nažalost, 12 pripadnika još uvijek se vode kao nestali. Svima njima u čast i u svrhu očuvanja sjećanja na njih i ratni put ponosne i slavne III. gardijske brigade svake se godine održava Dan Kuna.
B. Markota