vijesti www.metkovic.hr

 Narona

Izložba 'Forum Naronitanum' od petka u Splitu

Metković, 3.5.2017. - Evo jedne vijesti za naše Splićane i one koji se 5. svibnja predvečer nađu u Splitu. Arheološki muzej Narona poziva na otvorenje izložbe Forum Naronitanum, koje će biti u petak, 5. svibnja u 19 sati u Muzeju grada Splita u Galeriji Dioklecijan, Dioklecijanova bb.

Tematska izložba Forum Naronitanum dio je niza događanja kojima Arheološki muzej Narona obilježava 10 godina svoga rada kao samostalne ustanove. Izložbom se predstavljaju rezultati sustavnih arheoloških iskopavanja na lokalitetima Forum i Gornje njive u Vidu, koja su provedena u razdoblju 1993. – 2001. godine pod vodstvom prof. dr. sc. Emilija Marina, tadašnjega ravnatelja Arheološkoga muzeja – Split.

Kronologija istraživanja i različite vremenske faze života na tim lokalitetima prikazani su tlocrtima terena, fotografijama nastalim tijekom istraživanja, crtežima predmeta te 3D rekonstrukcijama arhitekture i pokretnih arheoloških nalaza datiranih od 2. st. pr. Kr. do sredine 9. st. po. Kr. Postav prati i videoprojekcija koja predstavlja svojevrstan hod kroz povijest Narone od rimskoga kasnorepublikanskog razdoblja do ranoga srednjega vijeka. Autori izložbe su Miroslava Topić i Toni Glučina.