vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Predstavljen program Smotre folklora

Metković, 9.5.2017. - Organizatori Smotre folklora na Neretvu misečina pala danas su u Gradskom kulturnom središtu održali konferenciju za medije, na kojoj su predstavili program Smotre.

Tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović rekao je da je ovogodišnji pokrovitelj Smotre predsjednik Hrvatskoga sabora, uz KUD Metković suorganizator je Ustanova za kulturu i sport Metković, dok su Smotru, kao i dosadašnjih godina, financijski pomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Metković. Program počinje u četvrtak, 11. svibnja otvaranjem izložbe Letovanić, selo pokraj Kupe na kojoj će se predstaviti slikar Božidar Škofač. Središnja folklorna događanja počinju u petak, kada će se predstaviti 19 kupina iz naše županije i ostalih krajeva. U subotu će nastupiti 20 skupina, a za nedjelju je ostavljen Koncert marijanskih napjeva u crkvi svetoga Ilije, koji će se dogoditi već osamnaesti put.

I ova, trideset treća, Smotra folklora Na Neretvu misečina pala ima svoje specifičnosti. Na njoj će nastupiti predstavnici svih sedam obalnih županija, od Istarske do Dubrovačko-neretvanske. Isto tako, na njoj će biti još predstavnici sedam županija iz ostatka Hrvatske. Tako metkovska Smotra i dalje ostaje jedna od najznačajnijih folklornih manifestacija u Hrvatskoj.

Umjetnički voditelj Smotre profesor Vidoslav Bagur istaknuo je izložbu Božidara Škofača iz Letovanića na kupi. – On, zapravo, živi u muzeju, njegova kuća je napravljena od drveta, a uz nju je kupio još dvije takve kuće te ih napunio velikom količinom etnografskoga materijala. Druga posebnost Smotre je ta da će na njoj kao ravnopravan sudionik biti skupina koja, zapravo, u nju ne bi spadala jer se mi trudimo skupiti izvorne skupine. Ove godine dolaze nam studentice Glazbene akademije u Zagrebu, koje su sa svojim mentorom doktorom Joškom Ćaletom naučile tradicijske pjesme dinarskog područja, dakle ono što je UNESCO zaštitio kao ugroženo kulturno dobro. Mislim da je to možda jedan od puteva da se očuva naša ugrožena baština.

U marijanskim napjevima ove ćemo godine također imati novosti. Koncert će biti posvećen Pjesmi Gospi od Zdravlja, koja se pjeva u cijelom hrvatskom priobalju, a došla je iz Italije. Ove će nam godine doći pjevači iz Istre. Naše Borovčanke su tu pjesmu pjevale pod nazivom Čuj vruću molbu puka svog, prema tekstu jednoga našeg svećenika. Program ćemo proširiti na dva načina. Do sada smo uvijek imali crkveni zbor Župe svetoga Ilije, a ove ćemo godine imati i crkveni zbor Župe svetoga Nikole. Oni će biti u jednoj posebnoj situaciji, a to je da će tu pjesmu pjevati na engleskom jeziku. Drugo je da će naše djevojke iz KUD-a Metković, koje su poznate kao pjevačice, pjevati pjesmu koju su naučile od Borovčanka. Tako će se ta pjesma prenijeti na mlade i nastaviti živjeti – rekao je prof. Bagur.

Kao i prijašnjih godina, tijekom Smotre u Gradskome će se parku održati Međunarodni sajam Eko Rural, o kojemu je više podataka dala Matija Vukša. Na njemu će se predstaviti četrdesetak izlagača koji će izlagati autohtone rukotvorine te poljoprivredne proizvode i prerađevine. Riječ je o izlagačima koji dolaze iz ruralnih područja Dalmatinske zagore i Hercegovine. To je peti put da se Sajam održava, a otvorenje će biti u 10 sati. Od 11 do 12 sati održavat će se radionica na temu ekološke poljoprivrede u funkciji ruralnog razvoja. Predavači će biti s kninskoga Veleučilišta Marko Marulić. U glazbenom programu sudjelovat će članovi KUD-a Metković, a za djecu će, također, biti organizirana njihova radionica.

Ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Milan Kapović rekao je da će njegova ustanova, kao i do sada, Smotri pružiti svu potrebnu logistiku.

Obradović je na kraju rekao da će svečano otvaranje Smotre biti na Trgu kralja Tomislava u petak u 18:30, ali da će zanimljivo na našem trgu biti i večeras te sutra navečer. Naime, sve skupine s preko 250 članova KUD-a Metković od osam sati navečer imat će probe pa će to svakako biti zanimljivo pogledati.