vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

U Gimnaziji obilježen Dan Europe – gimnazijalcima nagradno putovanje u Strasbourg

Metković, 9.5.2017. - U sklopu Programa Škola ambasador Europskoga parlamenta danas je u Gimnaziji Metković obilježen Dan Europe, koji simbolizira zajedništvo i snagu europske zajednice država i ljudi temeljene na Deklaraciji Roberta Schumana, jednog od pokretača europske integracije.

Prošloga vikenda Ured za informiranje Europskoga parlamenta u RH organizirao je susret u Zagrebu s 13 prepoznatljivih srednjih škola iz različitih dijelova Hrvatske, a Gimnaziju Metković u tom je programu predstavljalo 15 učenika sa svojim mentoricama profesoricama Živkom Franković i Gordanom Nikolić. Timski uradak učenika Gimnazije Metković proglašen je najkreativnijim pa su nagrađeni putovanjem u Europski parlament u Strasbourg početkom sljedeće školske godine.

Današnji program započeo je slikovnom i videoprezentacijom događaja održanog u Zagrebu u okviru Europskoga tjedna mladih, nakon čega su službenici Postaje granične policije Metković prezentirali svoj rad na temu Granična policija Metković – Priprema za ulazak u schengenski prostor. Voditelj graničnoga sektora PG Metković Petar Jakić i policijski službenik za nezakonite migracije Jurica Katić govorili su o obvezama granične policije na graničnim prijelazima te općenito o pregledu putnika, prtljage i vozila. Osvrnuli su se i na ljudske potencijale u graničnoj policiji te posebno obučene djelatnike obučene za rad sa specijalnom tehnikom, kao što su termovizija, uređaji za detekciju droga, otkrivanje krivotvorenih dokumenta, kao i na vodiče službenih pasa za pronalazak opojnih droga. Učenike je zanimalo kada će biti otvoren novi granični prijelaz Doljani, jesu li djelatnici imali nekih negativnih iskustava u dugogodišnjem radu, što je dopušteno prenositi preko granice, a što ne i sl.

Nakon rasprave sudionici programa su se mogli poslužiti slasticama sa Sweet shopa na kojemu su bile izložene europske slastice uz prezentaciju izvornih tradicionalnih recepata.
M. Pehar