vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Metkovski gimnazijalci na Skupu mladih ambasadora Europskoga parlamenta #MladiEU2017

Metković, 9.5.2017. - U sklopu dosadašnjih edukativnih aktivnosti skupine učenika Gimnazije Metković u programu Škola ambasador Europskog parlamenta, kojim se razvijaju kompetencije u području Europske unije i razumijevanja njezine uloge u svakodnevnom životu, Ured za informiranje Europskoga parlamenta u RH organizirao je u Zagrebu 5. i 6. svibnja susret 13 prepoznatljivih srednjih škola iz različitih dijelova Hrvatske. Gimnaziju Metković predstavljalo je 15 učenika sa svojim mentoricama profesoricama Živkom Franković i Gordanom Nikolić.

Program događaja #MladiEU2017, koji se odvijao u dvorani Kina Europa, uz voditelje Damira Smrtića i Ivu Šulentić, započeo je panel-diskusijom s našim europarlamentarcima Dubravkom Šuicom, Toninom Piculom, Davorom Škrlecom te Marijanom Petir. U interaktivnom sučeljavanju učenika i europarlamentaraca o temama izazova koji su pred Europom, mladih kao aktivnih građana i komunikacija u digitalnome dobu, metkovski gimnazijalac Filip Medak briljirao je znanjem i vještinama zapažanja i argumentiranoga raspravljanja.

Ostali sudionici programa održali su motivacijsku nastavu iz različitih područja na iznimno zabavan način, oduševivši sve učenike u dvorani. Gosti predavači bili su: profesor fizike Ivica Puljak, izvršna direktorica tvrtke Bellabeat Morena Šimatić, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak, profesor matematike Toni Milun, putopisac Davor Rostuhar, dramski glumac Vedran Mlikota, bloger i pisac Cody McClain Brown te, u glazbenom dijelu na večernjoj zabavi, glazbeni producent Tomo in der Mühlen.

Usto, u Kući Europe voditeljica Ureda za informiranje EP Violeta Simeonova Stančić predstavila je Branka Baričevića, voditelja Predstavništva Europske komisije u RH, a zatim je slijedila virtualna radionica o simulaciji osmišljavanja mini digitalne kampanje usmjerene prema mladom naraštaju za iduće europske izbore. Timski uradak učenika Gimnazije Metković proglašen je najkreativnijim te su nagrađeni putovanjem u Europski parlament u Strasbourgu, s kvotom od 24 učenika i mentorima početkom sljedeće školske godine.