vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Ante Bačić brončani u AutoCAD-u

Metković, 10.5.2017. - Ante Bačić, učenik trećeg razreda srednje škole smjera računalni tehničar u strojarstvu, sudjelovao je na državnom Natjecanju iz dizajniranja na računalu pomoću programa AutoCAD i osvojio treće mjesto.

Bačić je na Natjecanju imao zadatak izraditi radionički crtež kućišta sigurnosnog ventila u 2D crtežu i zidni nosač u 3D crtežu. Pri bodovanju se vrednovala točnost, kompletnost crtanja i kotiranja te još neki elementi. Radovi su se izrađivali pomoću crteža na papiru s ucrtanim kotama.

Trodimenzionalni uradak mogao se zakrenuti i pogledati iz svih smjerova i mogao bi se isprintati na 3D printeru. Bačić je svoj plasman na državno Natjecanje ostvario na međužupanijskom Natjecanju u Rijeci, osvojivši prvo mjesto. U Bačićevoj kategoriji sudjelovalo je ukupno deset natjecatelja i jedan gostujući natjecatelj iz Sarajeva, a sveukupno je u svim kategorijama sudjelovalo četrdesetak učenika. Priznao je da se za Natjecanje pripremao vježbajući samo dva do tri sata tjedno pa misli da je mogao i bolje, a za kraj je najavio da će se natjecati i dogodine. Čestitamo Anti i njegovu mentoru prof. Željku Mediću koji ga je obučavao i pripremao za natjecanje.
  

3D printer

Porazgovarali smo i s Antinim mentorom prof. Željkom Medićem, koji je od studentskih dana do danas prošao sve faze tehničkoga crtanja i modeliranja – od crtaće daske i rajšine do programa poput AutoCAD-a, tj. računalno potpomognutoga dizajniranja. Odnedavna se „morao“ pozabaviti i s još jednim novitetom u nastavi strojarskih predmeta, a to je 3D pinter.

Srednja škola Metković nedavno je za potrebe nastave kupila 3D printer marke Zotrax, model M200. Riječ je o printeru koji printa predmete u trima materijalima, od osnovnoga i najjeftinijega Z-ABS-a pa do skupoga Z-ESD-a, otpornoga na soli, kiseline i sl.

Sam postupak printanja nismo vidjeli, jer bi trebalo čekati nekoliko sati, ali smo vidjeli potpuno funkcionalan kuglični ležaj te još neke predmete nastale pomoću toga uređaja. Prof. Medić nam je objasnio faze nastajanja modela u AutoCAD-u, njegova eksportiranja u poseban kôd za printanje te pojedinosti o samome printanju modela. Prije samoga printanja na računalu se mogu pratiti sve njegove faze te mijenjati željene postavke poput gustoće materijala i sl. Kaže da se danas na internetu može pronaći puno gotovih modela dijelova raznih strojeva i uređaja, što jako dobro dođe u nastavi jer to učenike motivira za rad. Da je to tako, dokazao je Ante Bačić.